Deze taart kan je zelf dimensioneren. Wij hebben een forse gemaakt, maar we hebben dan ook forse lappen bladerdeeg.
Verrassend lekkere taart van dunne plakken knolselderij. Misschien koud nog lekkerder.
- 3 st uien, gesnipperd;
- 1 st knolselderij (wij hadden 560 gr geschild);
- roomboter
- peper uit de molen en zout
- 200+ gr geraspte Lancashire kaas (die amper te krijgen is, dus alternatief: Parmezaanse of gruyère);
- 1 st ei, losgeklopt;
- bladerdeeg;
-
Als je kleine losse vellen bladerdeeg gebruikt, probeer ze aan elkaar te plakken en wat te rollen.
-
Verwarm de oven voor op 180o C.
-
Smoor de uisnippers glazig in wat roomboter. Laat afkoelen.
-
Schil de knolselderij (wij doen dat ik brokken of schiven) en snijd het in behoorlijk dunne plakken (2 mm). Het beste kan je hiervoor een mandoline gebruiken.
-
Maak van het bladerdeeg twee cirkels in de orde van 20 cm doorsnee. De een wat groter (25) dan de andere (20).
-
Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg daarop de kleinste deegplak.
-
Zorg ervoor dat er een paar centimeter van de buitenste rand van de deegplak vrij blijft. Daar plak je namelijk straks de grotere lap, die eroverheen gaat, op vast.
-
Leg een laag met plakjes knolselderij op het deeg. Bestrooi het met ui, peper en zout en geraspte kaas. Daarop weer knolselderijplakjes en weer ui, peper en zout en kaas. Ga zo door.
-
Als je klaar bent, drapeer je de grotere lap deeg over het stapelwerk en duwt het met de vingers vast op de open rand van de onderste plak.
-
Bestrijk het geheel met het losgeklopte ei en schuif het de oven in: een half uur tot drie kwartier.
-
Steek er een mes in om te voelen of de plakken knolselderij nog keihard zijn of al wat gegaard. Tè gaar is niet lekker.
1. We zijn matig geweest met zout, want er zit ook kaas tussen. Dachten we. De taart is lekker maar we vonden het warm wat flauw.Het leuke is daarentegen dat het de volgende dag, koud, uit de koelkast uitstekend smaakt!
2. Baktijden. We hebben veertig minuten aangehouden en daarna nog vijf of meer in de oven laten staan. De plakken knolselderij waren lekker stevig. Uitstekend zo. Maar dat heeft alles met de dikte ervan te maken.




12 november 2013
Knolselderijtaart! Pieternel, Arwen en Jan eten mee. Tijd voor experimenten, dus ook deze taart eens gemaakt. En het is een blijvertje, dat weten we nu al. Uitstekend.
