Komkommer-met-gehaktstoof

Komkommer met gehakt stoverij

Gemakkelijke manier om komkommeroverschot te verwerken. Als stoof in een pastasaus. Smaakt uitstekend, kan met rijst, quinoa of aardappel. Of korte pasta.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Auteur: BigOven
Ingredienten
 • 2 st komkommers, geschild;
 • 1 of 2 st grote resp kleine uien, gesnipperd;
 • 1 teen knoflook, geperst (een kwartier voor gebruik, lees dit boek);
 • 250 gr rundergehakt;
 • scheut olie;
 • 800 gr tomaten, in blokjes;
 • 1 st rode of groene paprika, in blokjes;
 • ½ -1 st rode peper, fijngesneden;
 • wat oregano;
 • peper uit de molen en zout;
 • 2 eetl kwark of crème fraîche
Bereiding
 1. Snijd de komkommers in de lengte door, schraap met een eetlepel de zaadlijst er uit en bewaar dit. Die gebruiken we ook. Snijd de komkommerhelften vervolgens in repen en daarna in blokjes. Niet tè klein en niet te groot.

 2. Als je verse tomaten neemt – en voor de moestuinier valt komkommertijd samen met het plukken van rode, rijpe tomaten – snijd de tomaten in grove brokken. Als je tomaten uit blik neemt, knijp ze dan straks tussen de vingers fijn en laat ze dan in de pan vallen.

 3. Verhit een scheut olie in een stevige pan (kasserol); smoor daarin de komkommerzaadlijsten die je hebt bewaard, tezamen met de ui.

 4. Roerbak even, voeg vervolgens de paprika en rode peper toe en roerbak nog even door.

 5. Als dat er goed uitziet het gehakt toevoegen en roerbakken tot het vrij rul is.

 6. Als je tomaten uit blik gebruikt: voeg de komkommer toe, schep het om en laat het meestoven.

Of:
 1. (Verse tomaten) Als de tomaten een beetje uit elkaar gaan vallen, de komkommerstukken erbij doen. Dit om te voorkomen dat de komkommer te gaar wordt. Een beetje een beet is wel lekker.

Verder:
 1. Meng wat oregano – vers of gedroogd – erdoor. Als het geheel ongeveer klaar is, een of twee eetlepels kwark dan wel crème fraîche erdoor roeren. Mocht het nodig zijn, op smaak brengen met wat zout en misschien peper.

 2. Serveer met rijst, quinoa, nieuwe aardappeltjes.

8 augustus 2017
Na onze korte vakantie in de Morvan een overdaad aan komkommers weg te werken. Henk en Marieke aten geen komkommer. (Wel sperziebonen, en die hebben we dus nu niet.)
Dit is een andere methode om komkommer te verwerken: als stevige groente in een stoof of dikke saus. En we hebben voldoende tomaat. Voor deze saus het ras Sub Artic Plenty.
Smaakt uitstekend. Dat is niet zo vreemd, want eigenlijk is het een pastasaus met komkommer en die laatste heeft geen uitgesproken smaak.

1 augustus 2023
Min of meer hetzelfde probleem, alleen nu zijn we thuis en zijn Maartje en Gerhard op vakantie. Veel komkommers dus. De tomaten in de kas zijn verre van rijp. Juni was een hete maand, julie grauw en regen, dus dat schiet niet op. Dat wordt b

Plaats een reactie

Waardering