Komkommers inmaken

De wijze van komkommers inmaken is grotendeels gelijk aan die van zoetzure augurken. Komkommers worden echter niet tevoren in het zout gelegd, maar de zaadlijst wordt er uit geschraapt.

We brengen een grote pan met water aan de kook en doen daar de lege potten en deksels in. Zo steriliseren wij en dat werkt. We vissen telkens een pot uit het water, vullen ‘m met de komkommer en kruiden, gieten de hete zoetzure azijn erover, vissen het deksel uit het kokende water en draaien dat op de pot. De enige zorg is dat alles onder het zuur moet staan. Soms gaat iets drijven. (Maar zo erg is dat ook weer niet.)

Komkommer in stukken snijden, op maat van de pot. Eerst in tweeen. Dan met een lepel de zaadlijst eruit schrapen en vervolgens reepjes snijden.


Komkommers inmaken - in pot

De staafjes in uitgekookte, nog hete potten doen. Met kruiden. Het is handiger om eerst de kruiden in de pot te doen. Zeker als hettakjes dragon of dille zijn.

Kruiden naar behoefte: teen knoflook, sjalotje, dragon, mosterdzaad, peperkorrels, korianderzaad, jeneverbessen, dille (met zaadbloem) enzovoorts. Maar niet overdreven veel in een pot.
 


Komkommers inmaken - ingemaakt

De kokendhete azijn (verhouding: 1 liter + 120-150 gr suiker) in de potten gieten en het deksel erop draaien.
Klaar


Opmerkingen
1) Sommigen schillen de komkommer, dat is o.i. onnodig. Goed afwassen volstaat.
2) Het hoeft niet in staagfjes, kan ook in schijven of blokjes.

 

 

6 gedachten over “Komkommers inmaken”

  • Lang. Maar fikse zure bommen zijn na pakweg driekwart jaar wat slapper. Kleine augurken (normale maat) blijven langer goed.

   Beantwoorden
 1. Hallo, ik heb 2 vraagjes:
  Waarom moet de zaadlijst eruit gehaald worden, gaat het inmaken anders niet goed of is het een smaakkwestie en kan de zaadlijst er ook gewoon in blijven?
  En ik heb komkommers met een vrij dikke en harde schil, wordt die wel zacht in de inmaak of kan ik ze dan beter schillen?
  Alvast dank voor uw reactie!

  Beantwoorden
  • De zaadlijst is in principe groter dan bij de augurk en omdat de komkommers zijn doorgesneden wordt dat slappe hap. En tja, ik denk niet dat de schil zachter wordt, maar proberen! Schil er enkele en vergelijk.

   Beantwoorden

Plaats een reactie