Komkommers inmaken

De wijze van komkommers inmaken is grotendeels gelijk aan die van zoetzure augurken. Komkommers worden echter niet tevoren in het zout gelegd, maar de zaadlijst wordt er uit geschraapt.

We brengen een grote pan met water aan de kook en doen daar de lege potten en deksels in. Zo steriliseren wij en dat werkt. We vissen telkens een pot uit het water, vullen ‘m met de komkommer en kruiden, gieten de hete zoetzure azijn erover, vissen het deksel uit het kokende water en draaien dat op de pot. De enige zorg is dat alles onder het zuur moet staan. Soms gaat iets drijven. (Maar zo erg is dat ook weer niet.)

Komkommer in stukken snijden, op maat van de pot. Eerst in tweeen. Dan met een lepel de zaadlijst eruit schrapen en vervolgens reepjes snijden.


Komkommers inmaken - in pot

De staafjes in uitgekookte, nog hete potten doen. Met kruiden. Het is handiger om eerst de kruiden in de pot te doen. Zeker als hettakjes dragon of dille zijn.

Kruiden naar behoefte: teen knoflook, sjalotje, dragon, mosterdzaad, peperkorrels, korianderzaad, jeneverbessen, dille (met zaadbloem) enzovoorts. Maar niet overdreven veel in een pot.
 


Komkommers inmaken - ingemaakt

De kokendhete azijn (verhouding: 1 liter + 120-150 gr suiker) in de potten gieten en het deksel erop draaien.
Klaar


Opmerkingen
1) Sommigen schillen de komkommer, dat is o.i. onnodig. Goed afwassen volstaat.
2) Het hoeft niet in staagfjes, kan ook in schijven of blokjes.

 

 

4 gedachten over “Komkommers inmaken”

    • Lang. Maar fikse zure bommen zijn na pakweg driekwart jaar wat slapper. Kleine augurken (normale maat) blijven langer goed.

      Beantwoorden

Plaats een reactie