Sperziebonentaart uit Genua

bron: De Klassieke Italiaanse Keuken
250 gr kruimige aardappels, in de schil; 500 gr sperziebonen; 2 eieren; 125 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt; 4 theel verse of 2 theel gedroogde gehakte marjolein (oregano); olijfolie; broodkruim (paneermeel); peper & zout

Sperziebonentaart uit Genua - punt.jpgDit benodigd een taartvorm van 22 cm doorsnee.
Verwarm de oven voor op 180o C.
Schil de aardappels niet. Kook ze.
Haal de sperziebonen af. Kook ze, niet te gaar, want ze moeten de oven nog in. Hak ze heel fijn, maar niet pureren of zo. Een keukenmachine is wel handig hiervoor. Paar keer pulseren.
Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Knijp ze door een pureeknijper of haal ze door een passe-vite (roerzeef). Niet door een keukenmachien, want daar wordt het te plakkerig van.

Neem een kom, breek de eieren erin. Voeg de kaas toe, wat zout, vers gemalen peper en de marjolein. Roer alles, dus ook sperziebonenhaksel en aardappel, door elkaar.

Vet de bakvorm in. In Italië doen ze dat met olijfolie. Bestrooi de binnenkant met broodkruim/paneermeel. (Het overtollige eruit kieperen.) Vul de vorm. Strijk met een spatel aan en glad. Bestrooi de bovenkant ook met broodkruim/paneermeel en besprenkel met olijfolie.
Zet een uur in de oven, op de bovenste richel.

Sperziebonentaart uit Genua - taart.jpg11 augustus 2010
"Nergens in Italië heeft de kunst van het bereiden van groenten zo'n grote hoogte bereikt als aan de kust van Genua," schrijft Marcella Hazan. Laat Adriano het niet lezen! Het recept lijkt complex, maar het is best wel makkelijk. En lekker! We waren met zijn achten. Jurryt, die dol is op bonen, was erbij. Dus had ik èn deze taart èn sperziebonen met sjalotten gemaakt. Genoeg groenten dus. Daarbij dan wel wat  basilicumgehaktballetjes in courgettesaus. Het gehakt is van het wildernisvlees van Veld&Beek. De blaarkoppen lopen in onze verlengde achtertuin.

OPMERKINGEN
Geen. Makkie, piece of cake (Huh?)

Plaats een reactie