Koolraap met knoflook en een amandel-sesamsaus met wat peterselie. Erg smakelijk, al zeggen we het zelf.
- 1 st koolraap, geschild en in blokjes
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 6 eetl amandelpasta
- 3 eetl sesampasta (tahin)
- 250 gr ricotta
- sesamzaad
- klein bosje peterselie, blad fijngehakt (echte peterselie, hè, niet de krul)
- scheutje olijfolie
- 6-12 eetl sojasaus (of 6 eetl. tamari)
-
Neem een kasserol. Verwarm de olie en fruit zachtjes de knoflook.
-
Doe de blokjes koolraap, samen met een scheutje water erbij. Stoof het in een kwartier gaar.
-
Maak de notenpasta: meng de amandelpasta, de sesampasta, de ricotta en de sojasaus.
-
Bak de sesamzaadjes, op laag vuur, in een droge koekenpan licht bruin.
-
Als de koolraap gaar (beetgaar) is, vuur uit en de notenbrij erbij doen. Doorroeren.
-
Dan de peterselie en de sesamzaadjes erdoor roeren.
-
Opdienen met rijst of gort.
Goed binnen te houden, zou zwaag Henk zeggen. Het heeft veel weg van Indische koolraap.
Wij gebruikten gelijke delen lichte en donkere sojasaus.
Er mag wel een rode/Spaanse peper door.
8 februari 2007
Vandaag is het de eerste keer dat het sneeuwde deze winter. Het was gisteren met een groots weeralarm aangekondigd. En wat wil het recept? Dat ik peterselie uit de kruidentuin moet halen. Onder de sneeuw vandaan geplukt.
8 februari 2023
Krijg nou wat?! Op de dag af zestien jaar later weer gemaakt. En nu geen sneeuw, maar het vriest al een paar dagen, ‘s nachts rond -5 C, maar dat is morgen weer over.
We maakten dit gerecht omdat er nog geen enkele foto van was. Nu wel. Speciaal amandelpasta bij de Odin winkel gehaald, tahin is altijd wel op voorraad.
We aten het met gort (en dat is erg smakelijk, lekkerder dan bruine basmati).