Indische koolraap

Indische koolraap

Koolraap met ui, ketjap, kokosmelk en een fikse lik sambal maken een heerlijk on-Nederlands gerecht. Smullen! (En geen calorieën tellen.)

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch
Auteur: Heel oud recept van Mrs. M
Ingredienten
  • 1 st koolraap in blokjes van pakweg 1-1½ cm
  • 4 st ui, grof gesneden
  • 4-6 eetl pindakaas (echte, dus pinda's en een snuf zout)
  • sambal of 1 rode peper, fijngesneden (met zaad en zaadlijsten)
  • ketjap
  • 1 st kokosmelk (blikje)
  • arachideolie
Bereiding
  1. Neem een kasserol of een wok. Verhit de olie. Heet. Het mag dampen. Roerbak de ui hard.

  2. Als de ui bruin begint te worden, de koolraap erbij doen, onder voortdurend omscheppen even doorbakken en dan de kokosmelk erbij. Vuur laag.

  3. Meng de pindakaas erdoor, tot het een lekkere bruine saus is.

  4. Doe wat sambal erbij en de ketjap. Ketjap bevat al zout, maar eventueel nog wat zout erbij om op smaak te brengen.

  5. Na een kwartier of zo is de koolraap beetgaar. Opdienen met rijst.

Opmerkingen

Vier à zes lepels pindakaas heeft alles te maken met de soort pindakaas en de grootte van de lepel. Dus eerst maar eens even proeven na drie eetlepels.


Al vaak gemaakt. Het is een makkelijk vluchtrecept. En een vlug recept.

4 maart 2014
Eindelijk de foto’s erbij. Het recept is in november 2007 op onze site geplaatst en we hebben het best wel regelmatig gemaakt. Zeker één keer per winter.

16 november 2021
Alweer lang geleden voor het laatst gemaakt. “Zeker één keer per winter” allang niet meer. Maar vandaag zei Mrs. M dat ze hier zin in had. En het was erg lekker. Zei ze. En zeven jaar na 2014 het recept in het receptformat WPRM geplaatst en de grotere foto’s, met hogere resolutie opgezocht. Dit recept kan weer even voort.

Plaats een reactie

Waardering