Kruisbessen-komkommersalade

Bron: NRC 26 juli 2013
150 gr kruisbessen; 1 lange of 2 korte komkommers; ¼ rode peper, heel fijn gesneden; 3 à 4 lente- c.q. bosuitjes (afh van dikte), wit + deel groen in ringetjes; scheut goede olijfolie; ½ citroen of limoen, alleen sap; peper & zout

Kruisbessen-komkommersalade 1.jpgAfhankelijk van het soort komkommer, wij namen twee dekah's, schil de komkommer wat bij. Snijd ze in de lengte door en haal met een eetlepel de zaadlijst er uit.
Snijd ze nog eens in de lengte door (u heeft dan kwarten) en snijd ze met een dunschiller in lange repen.
Maak de kruisbessen schoon, d.w.z. steeltje er af en met een schaar de pluimpjes scherp wegknippen. Snijd ze met een scherp mes in de lengte door.
Drapeer de komkommerepen in een schaal. Doe er olijfolie over, versgemalen peper en een beetje zout. En het citroen/limoensap. Meng even. Dan de bosuitjes en de kruisbessen. En de fijngesneden rode peper. Meng.

Genoeg voor vier kommetjes salade.

29 juli 2013

Kruisbessen-komkommersalade 2.jpgAnthonetta wees me op dit recept van Joep Habets. (De laatste tijd verdwijnt NRC Handelsblad steeds sneller in de papierbak. Is een beetje dunne krant geworden met grote foto's en minder diepgang.)
Enfin, we hebben tien meter kruisbessenstruiken staan en vorige week hebben diverse mensen geplukt. Cokkie van Leeuwen had vrijdagmiddag nog kruisbessenijs gemaakt.
Kruisbessen is een raar fruit. Men zegt dat het in de vergetelheid is geraakt. Ik betwijfel dat. In Smaakvrienden Fruit staan hele mooie kruisbescombinaties. Eigenlijk ontzettend veel. En dan dit recept ook nog eens.
Het is een frisse salade. Niet bijzonder in smaakbeleving, maar wel apart.

OPMERKINGEN
Geen

Plaats een reactie