Pesto van knopkruid

Bron: de keuken van MergenMetz
75 gr blad van harig en/of kaal knopkruid; 1 fikse teen knoflook, in stukken; 50 gr pijnboompitten; 50 gr Parmezaanse kaas; olijfolie; zout naar smaak

Echte pesto is met basilicum. We vervangen het door het blad van knopkruid.

Knopkruidpesto - breed.jpg

Zorg ervoor dat het blad schoon en droog is. Maal het in de keukenmachine (of met een staafmixer) met de knoflook en wat olijfolie fijn. Doe de pijnboompitten erbij. Maal. Doe de kaas er in brokken bij. Maal en proef. Voeg olijfolie toe om het smeuïg te maken, voeg zout toe naar smaak.
Klaar.

Knopkruid in krat.jpg30 juli 2013
Er is bij ons veel ongewenst knopkruid in de moestuin. Nu we weten dat het goed eetbaar en ook heel gezond is, wieden we het met beleid. Vanmiddag hebben Joseph en ik “geoogst”. Een krat vol. (Veel te veel.) De mooie bladen heb ik er af getrokken voor de pesto, de rest naar de varkens.
Het is een smakelijke pesto geworden. Ziet er uit als de traditionele met basilicum, maar smaakt een beetje anders.
We krijgen donderdag een stuk of tien mee-eters, dus die krijgen vooraf wat stokbrood èn pesto. Eens kijken hoe ze reageren.

OPMERKING
1)   Een paar uur later zijn de bladen al zichtbaar aan het verleppen. Door het in een bak met koud water te doen, peppen ze weer op. (We hebben ze daarna wel met de slazwieper droog geslingerd.)
2)   Inmiddels weten we dat knopkruid een Midden- en Zuid-Amerikaanse groente is die in 1796 naar de Kew Gardens in Engeland is gebracht. Lees hier de plantbeschrijving.

3 gedachten over “Pesto van knopkruid”

  1. Ik maak ook pesto van zevenblad. Ook al onkruid in de tuin, maar in het late voorjaar staan de blaadjes er lekker fris en mals bij. Een echte aanrader!

    Beantwoorden
    • Dag Roy, we waren even weg.Net zo lang als op basilicum gebaseerde pesto, zegt mijn gevoel. Maar er zijn veel factoren: laagje olie erop? Koelkasttemperatuur? Ik zou zeggen: probeer het en laat het ons weten.

      Beantwoorden

Plaats een reactie