Lamspilav met kool en karwij

bron: Moro
400 gr lamsvlees, in kleine blokjes (< 1 cm); 1 dessertlepel tomatenpuree; ½ middelgrote ui, geraspt; ½ kaneelstokje; 2 eetl olijfolie; 75 gr boter; 2 theel karwijzaadjes (komijn); ca. 500 gr spitskool, fijngesneden; 1 bosje peterselie, blad grof gehakt; 175 gr basmatirijst; peper & zout

Doe de rijst in een kom met gezouten water en laat deze een uur of drie staan.
Neem een steelpan en verhit de olijfolie op matig vuur. Doe het lamsvlees, de tomatenpuree, het kaneelstokstuk en de geraspte ui er in. Roer door. Voeg water toe tot het geheel net onder staat. Laat op laag vuur een half uur tot 40 minuten sudderen.
Even geduld.

Neem een andere pan en smelt daarin langzaam de boter. Als deze begint te schuimen, de karwijzaadjes erin doen en even roerbakken tot ze beginnen te geuren. Voeg de uitgelekte rijst toe. Roerbak gedurende een minuut. Kieper de pan met het lamsvlees erbij – kaneelstokje eruit vissen. Doe de kool erbij en de helft van de peterselie. Voeg water toe tot het 1 cm onder staat (zie opmerkingen). Leg het deksel op de pan en laat 8 minuten stoven. Neem het deksel eraf en laat de rijst nog een minuut of vijd staan. Strooi peterselie erover en serveer met een salade en yoghurtsaus en schijfjes citroen.

11 augustus 2008
De spitskool (Filderkraut) moet hoognodig worden omgezet in zuurkool. Vandaag geoogst, maar zuurkool maken doen we overmorgen. Nu eten we het kleinste kooltje in deze pilav. Er ligt al zo'n tijd een lap lamsvlees in de vriezer. Die wilde ik ooit voor een lamscurry gebruiken. Maar dit is ook heel lekker. Misschien wel lekkerder dan een curry.

18 oktober 2013
Het kan verkeren met de kooltjes. We hebben in augustus bij het zuurkool maken twee te kleine planten laten staan. Nu zijn ze groter. Gegeten met klein gesneden varkenslapjes die ik nog in de vriezer vond. Dat mag ook wel. Er leven ook Christenen in Turkije. En mrs. M vond het lekker genoeg om nog een keer op te scheppen.

OPMERKINGEN
1.   Het originele recept spreekt van het "1 cm onder water zetten" van de pan met alle ingrediënten. Ken uw rijst. Het is niet de bedoeling dat het een soep wordt.
2.   Yoghurtsaus: Griekse yoghurt met een teentje geperste knoflook, peper, zout en wat specerijen.
3.   Het originele recept spreekt van witte kool. Ook goed. Maar die staat niet in onze moestuin.

Plaats een reactie