Leek and potatoe pie

Leek and potatoe pie - breedbron: BBC Good Food (tijdschrift)

10 velletjes bladerdeeg; 3 dikke preien; flinke snuf gedroogde tijm; 500 gr niet-kruimige aardappelen (rosevals); 150 gr jonge of belegen kaas; 2 eigeel; klont boter; peper en zout

Leek and potatoe pie 1Verwarm de oven voor op 220o C. Maak de prei schoon en snijd ze in ringen. Smoor de prei met de tijm erdoor op laag vuur ca. 15 minuten in de boter. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van een paar cm. Kook ze in een minuut of vijf net gaar. Prei en aardappelen afgieten en uit laten lekken. Af laten koelen. In een kom mengen met de geraspte kaas en met peper en zout op smaak brengen.


Leek and potatoe pie 5Plak vier vellen bladerdeeg aaneen tot een bodem. Leg deze op een ingevette bakplaat (of op bakpapier). Leg het prei-aardappelmengsel in een berg erop. Spreid het een beetje, maar laat de randen voldoende vrij. Maak van meer bladen bladerdeeg het deksel. Kneed vijf a zes vellen bladerdeeg aaneen. Smeer de rand van de bodem in met eigeel. Lek het vel bladerdeeg over de berg groenten en plak of duw de randen aan. De pie is nu gesloten. Snijd deze met een mes mooi rond.
Bak de pie 35 a 40 minuten in de oven.
Tien minuten laten afkoelen en in parten snijden. Opdienen.

9 maart 2006
Verrukkuluk.

30 januari 2009
Deze keer geen kaas erin gedaan, doch een klein scheutje magere kookroom. En champignons in plakjes. Nog steeds verrukkuluk.

8 maart 2016
Gemaakt, omdat er nog geen foto’s van waren. Nu wel. En nog steeds even lekker. Hoewel vegetarisch hebben wij er twee dunne plakken gebakken balkenbrij bij gegeten.

OPMERKINGEN
Sindsdien kopen wij groter in. En bij Hanos zijn grote vellen bladerdeeg te krijgen. Dat is makkelijker dan kleine vellen aan elkaar kneden.

Plaats een reactie