Gestoofde koolvis met prei

Uit: AH Eetboekenreeks nr. 1 – Vis
4 preien, in dunne ringen; 2 uien, gesnipperd; 4 tomaten, ontveld en in blokjes (in de winter: bliktomaat); 1½ tablet kruidenbouillon; 600 gr koolvis of andere vis; 2 theel. citroensap; peper; zout; 45 gr roomboter; water

Snij de koolvis (zie opmerking 1) in vier stukken. Bestrooi met peper, zout en besprenkelen met citroensap.

Tomaten ontvellen doet u zo.

In een kasserol de boter laten smelten. De ui en prei erin doen en ca. 5 minuten laten fruiten. Tomaat erbij doen. Nog een minuut laten smoren en omscheppen. Schenk zoveel water bij dat alles net – of beter: net niet – onder staat. Bouillontabletten erboven verkruimelen en roeren tot het is opgelost. Leg de vis op het groentemengsel. Doe het deksel half op de pan. Het vocht moet wat verdampen. Na een minuut of zes is de vis gaar. Klaar.

Serveer met gele rijst of couscous.

12 maart 2006
De dag van de gescheiden vrouwen: Ankie en Friederieke waren er. En dochter Gabi. Maar zij is niet gescheiden.

23 februari 2013
We hebben nog wat prei liggen. En ik heb betrekkelijk weinig tijd om te koken. Wat is het toch fijn om dit gouwe ouwe recept op de eigen website terug te vinden. Simpel en lekker. En nu de foto's erbij. Wel met albacore-tonijn, i.p.v. koolvis.

OPMERKINGEN
1) In plaats van koolvis heb ik plakjes albacore-tonijn gebruikt (dat is de zgn. witte tonijn. Die mag nog steeds.)
2) Een gerecht dat ik nu meer dan eens heb gemaakt als ik geen zin heb om te koken. Kant-en-klaar-maaltijden als pizza of Chinees of frites halen staan me dan ook tegen. En dan val ik hier op terug. (Schreef ik in 2006 – maar de laatste jaren heb ik het niet meer gemaakt. Vergeten gerecht, zullen we maar zeggen.)

Plaats een reactie