Linzen met rabarber en bataat

Ovenschotel van linzen met rabarber en bataat
Voorbereiding
25 min
Kooktijd
45 min
 

Het lijkt een wonderlijke combinatie van linzen, rabarber, zoete aardappel (bataat), gember en peper en kokos. Maar wel erg smakelijk!

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: MergenMetz op basis van Rhubarb Delights
Ingredienten
  • 220 gr rode linzen
  • 1 st zoete aardappel (grote)
  • 1 scheut neutrale bakolie (arachide, koolzaad)
  • 200 gr rabarberstelen, in blokjes
  • 1 eetl honing
  • 1 st gember, geschild en fijngehakt (stukje van 1 à 2 cm)
  • 1 st rode peper, fijngesneden
  • zout naar smaak
  • basmatirijst
  • chuthey
  • geraspte kokos
Bereiding
Even vooraf:
  1. Wij aten het met bruine basmati. Die brengen we aan de kook, koken een minuut of tien zachtjes door en dan met pan en al in de hooikist/zak, waar het verder gaart (zonder aankoeken) en heet blijft.

Bereiding:
  1. Schil de zoete aardappel en snijd het in dunne plakken (wij gebruiken een mandoline)

  2. Neem een voldoende ruime pan, doe de linzen erin en er water bij. De linzen moeten goed onder water zijn – niet te veel, er kan altijd water bij.

  3. Breng aan de kook en doe dan de plakken bataat erbij. Vuur laag en pakweg een kwartier zachtjes laten koken tot het allemaal gaar is. Controleer af en toe of het niet droogkookt. Anders wat water erbij, Als het gaar is, vuur uit. (Het moet dan ongeveer een grove puree zijn, indien te nat, nog even droger laten koken.)

  4. Verhit de oven voor op 200°C

  5. Neem een ruime koekenpan en verhit de olie. Bak de stukken rabarber, ze mogen niet uit elkaar vallen. Gaar is gaar en liever ietsje beetgaar. Doe ergens tussendoor de rode peper en gember erbij. Even omscheppen.

  6. Doe de eetlepel honing bij de linzenpuree, schep even door en doe dan de rabarber met de kruiden erdoor. Proef af en voeg desgewenst wat zout toe.

  7. Schep het allemaal in een passende ovenschotel en strooi de geraspte kokos erover. Zet een kwartier tot twintig minuten in de oven. (De bovenkant mag bruin worden, maar niet tè.)

  8. Serveer met wat rijst en een kloeke schep chutney.

Opmerkingen

Chutney is rekbaar, van vrij zuur tot vrij zoet. Wij hadden er een chutney van stoofperen met tijm bij. Ooit van iemand gekregen. Wie weten we niet meer, maar het smaakte er uitstekend bij. Anders was het een mango chutney geworden.



8 juni 2018
Mrs.M zegt al dagen, als ze weer eens door de moestuin is gelopen, dat we te weinig rabarber hebben gegeten. Daarin heeft ze ongelijk, in de zin dat we misschien minder taarten dan anders hebben gebakken.
Ik antwoord: “Je hoeft de planten niet kaal te plukken en uit te putten. Nu kan ze goed krachten opdoen en doorgroeien.”
Toch was ik geprikkeld en duikelde dit nogal vreemde recept op.
“Dat smaakt toch uitstekend,” zei mrs. M toen ze  alles op had gegeten.


Plaats een reactie

Waardering