Maïsrisotto met garnalen en koriander

Bron: Daily Express, 23 juni 2007
Ca. 800 visfond of visbouillon (kip- of groentenbouillon mag ook); 4 verse maïskolven; 8 lenteui/bosui, in ringetjes en witte en groene gescheiden; scheut olijfolie; 1 teen knoflook, fijngehakt; 300 gr risottorijst (arborio); fikse scheut droge sherry; ca. 400 gr garnalen (zie opmerkingen); 2-3 eetl vers korianderblad, gehakt; peper & zout

Maïsrisotto met garnalen en koriander 2.jpgNeem een (steel-)pan en breng de bouillon zachtjes aan de kook.

Snijd de maïskorrels van de kolven. Dat gaat vrij makkelijk. Kleed de kolven uit en doe blad en haren weg. Zet een kolf vertikaal neer en snijd met een scherp mes de korrels er in een beweging van boven naar beneden af. Althans: dat is één baan, dus voor de hele kolf een stuk of drie, vier maal herhalen. Let op: de korrels kunnen rondspringen, dus werk rustig.

Neem een kasserol (gietijzeren pan) en verhit de olie. Fruit de witte lenteuiringen en de knoflook op middelhoog vuur. Als ze zacht c.q. glazig zijn, het vuur hoog draaien, de rijst erbij doen. Flink omscheppen, zodat de rijst glazig van de olie wordt en dan blussen met sherry. Vuur laag en de sherry al roerend laten verdampen.

Maïsrisotto met garnalen en koriander 1.jpgEn dan begint een spel van pakweg een kwartier: scheuten bouillon erbij doen, roeren. De rijst neemt de bouillon op. Herhaal dit proces. Na een kwartier – meestal heeft de rijst een minuut of twintig nodig om gaar-met-een-beet te zijn – de maïskorrels erbij doen. Goed doorroeren dan wel omscheppen. En na een paar minuten de garnalen en groene lenteuiringen. Omscheppen. (Als u ongekookte garnalen gebruikt, dan moeten ze nu wel gaar worden.) Ten slotte: vuur uit en op smaak brengen met peper en zout. Als laatste de koriander erdoor scheppen.

3 september 2012
Veel mooie kolven aan de maïsplanten. Dus we grutten op onze harde schijf en zoeken eens bewaarde en nog niet gemaakte recepten. Deze dus. De hoeveelheid koriander is mooi subtiel. Het is verrukkelijk! Mrs. M was het daar helemaal mee eens.

OPMERKINGEN
1.   Wij hebben die fijne Stowell's Evergreen. Mooie witte, gepast zoete korrels die haast net zo bleek zijn als de rijst.
2.   Wij hebben p.p. 3 grote garnalen genomen en die in de lengte doorgesneden.
 

 

 

Plaats een reactie