Makreelrolletjes met rabarber

Makreelrolletjes met rabarber

Opgerolde makreelfilets met rabarber ertussen

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine
Voor: 4 Personen of meer
Auteur: Internet, lang geleden, nu onvindbaar dus MergenMetz
Ingredienten
 • 1 kg makreelfilets
 • 800 gr rabarber in kleine stukken (zie hierna)
 • 1 st ui, gesnipperd
 • 60 gr broomkruimels
 • 2 theel suiker
 • 2 theel water
 • peper en zout
Bereiding
 1. Snijd 300 gram van de rabarber in heel kleine stukken, d.w.z. zo dun mogelijke schijven (½ cm of minder) van de stengel. Dat is straks makkelijker om het smeersel te maken. De andere 500 gram in stukken van 1 à 2 cm.

 2. Makreelfilets, 2 p.p. of 1 makreel p.p. en fileer zelf. In dat laatste geval is het handig dat ze niet zijn schoongemaakt. Met een volle buik is het makkelijker fileren.

 3. Verhit de oven voor op 200oC.

 4. Rooster de broodkruimels in een droge koekenpan.

 5. In een andere pan: smelt de boter op middelhoog vuur en smoor de uien glazig. Voeg de 300 gram zeer klein gesneden rabarber toe, met wat peper en zout en stoof het tot het een soort smeersel wordt. Voeg de broodkruimels toe en roer goed door. Uit de pan scheppen en wat af laten koelen.

 6. Leg de makreelfilets op een bord of plank, huidkant naar beneden, en smeer het mengsel erover. Rol de filets op en zet vast met een cocktailprikker. (Zie opmerking 1 en 2).

 7. Bak de makreel een kwartier, misschien ietsje langer, in de oven,

 8. Kook ondertussen de rest van de rabarber (de grote stukken) in een bodempje (heel klein beetje!) water met de suiker gaar. Blijf er bij, want het is zo moes en het is leuk als de stukjes nog herkenbaar zijn.

 9. Serveer de makreel met de rabarber.

Opmerkingen
 1. Smeer het mengsel erover en rol op. Zo stond het er in het oorspronkelijke recept. Probeer het eens en merk dat het neerkomt op een kleine hoeveelheid op het breedste deel van de filet leggen en dan dichtvouwen en vast prikken. Eventueel wat er uit pulpt, weer in de opening van de rol terugduwen.
 2. Tip: de huid van de verse makreel is weerbarstig, druk de prikker eerst in het dunne achterste deel van de filet, dan dichtklappen en de cocktailprikker doordrukken.

6 april 2011
Rabarbertijd! De gebleekte rabarber is groot genoeg om te worden geoogst. Mooie roze-witte stengels.
Dit recept staat al sinds 16 mei 2008 op onze website en, hoewel we pretenderen alles te hebben gemaakt vóór we het publiceren, was dat niet het geval.
Drie jaar later dan maar. En het was erg lekker, hoewel het meer werk is dan het oorspronkelijke recept doet geloven. Het is niet eenvoudig makreelfilets “op te rollen” en dan nog met het rabarbersmeersel ertussen.

Plaats een reactie

Waardering