Marokkaanse spinazie-wortelquiche

Marokkaanse wortel-spinaziequiche
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
34 min
 

Een eenvoudige quiche met als belangrijkste ingrediënten dun gesneden worteltjes, spinazie of ander bladgroen, feta en natuurlijk harissa

Gang: Bijgerecht, Lunch
Keuken: marokkaans
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 200 gr wortelen, schoon en in dunne ronde plakjes
  • 250 gr spinazie of ander bladgroen heel blad
  • 1 st ui, gesnipperd
  • 100 gr feta
  • ½-1 st citroensap en -rasp/-zeste BIO
  • 1 bakje ricotta van 250 gram
  • 3 st eieren
  • scheutje melk
  • 2 theel harissa (fikse theelepels!)
  • lik ghee of scheut olijfolie
De bodem/het deeg
  • lap bladerdeeg of deeg voor hartige taart
Bereiding
  1. Verwarm de oven tot ca. 200° C

  2. Vul de quichevorm met het deeg. Wij gebruiken doorgaans een lap bladerdeeg. Maar hartig taartdeeg is ook helemaal goed. Als de oven heet is, gaten in de bodem prikken of met een mes wat sneetjes maken en dan de oven in. Een minuut of tien voorbakken. Niet vergeten!

  3. Neem een stevige pan en smelt daarin de ghee of verwarm de olie op matig vuur. Smoor de ui langzaam. Doe de wortelplakjes daarbij. Het deksel op de pan en laten garen – glazig worden van de ui,

  4. Na enkele minuten kan het bladgroen erbij. Dus het hele blad. Doe dat stap voor stap en schep om tot het geslonken is. Vuur uit.

  5. Neem de quiche uit de oven. Als de bodem is gaan bubbelen, het even fatsoeneren. Spreidt het spinaziemengsel met wortelen en ui gelijkmatig uit over de bodem.

  6. In een kom de ricotta, 3 eieren, citroenrasp en zest en de harissa met een mixer mengen.. Het moet een beetje dun zijn om straks uit te gieten,. Een klein scheutje melk erdoor helpt.

  7. Giet de nu roze massa breeduit over de met spinazie enzovoorts gevulde quiche. Schudt het een beetje zodat het gelijkmatig is verdeeld

  8. Brokkel de feta erover en schudt weer, zodat de feta er wat in zakt.

  9. Zet het geheel weer in de oven en bak gedurende pakweg een kwartier. Als de vulling stijf is, is het goed 🙂


28 april 2020
Gisteren was het Koningsdag.en tot onze verrassing kleurde deze quiche oranje. Marokko en Nederland. Gister kwam ook een eerste repatriëringsvlucht van Nederlanders uit Marokko aan. Na weken niet terug naar huis te kunnen vanwege corona. Het betrof niet alle Nederlanders, onze vriendin Irene was niet geselecteerd en mag nog langer blijven…..

We hadden eergister nog een hoeveelheid wortelen en bieten gevonden in de kuil in het bos,. En de spinazie is groot genoeg om wat uit te dunnen. We mengden spinazie, brave hendrik en gele tuinmelde voor deze quiche.


Plaats een reactie