Nazomersalade met sardines

Bron: Geenszins van onszelf, nou ja, misschien een paar kleine veranderingen, ergens van Internet geplukt.
100 gr sperziebonen; 2 vleestomaten (brandywine, stakeless e.d.); 2 tenen knoflook, zeer fijn gehakt; 1 courgette; frisée of andere spannende sla; 4 eetl zalmeitjes; 4 sardines; citroen, in plakjes; verse basilicum en oregano, fijngesneden; peper & zout; 1 eetl balsamico-azijn; goede olijfolie

2Nazomersalade met sardines 1.jpg

 

Nazomersalade met sardines 1.jpg

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, in dit geval twee plaatjes om een beeld te vormen. Onderop komen plakjes licht gebakken courgette, daarover wat sla en de rest. Het is in essentie een koude salade met warme, net gebakken sardien bovenop.

Bereiding

1)       Maak de sardines schoon: kop eraf, met de duim van achter (tegen de staart) naar voren de ingewanden eruit duwen en voorzichtig de graat eruit trekken. Openklappen en bestrooien met de gehakte kruiden, peper, zout, wat olijfolie en wat citroensap. Leg ze in een bak en laat ze minstens een uur, maar veel langer is lekkerder, in de koelkast marineren. Kortom: wegzetten.
2)       Ontvel de tomaten, verwijder – zo mogelijk – zaadjes en vocht. Snijdt het vruchtvlees in blokjes. Maak dit in een kom aan met wat peper, zout, knoflook en olijfolie. Wegzetten.
3)       Maak sperziebonen schoon en kook ze beetgaar. (In dit geval waren het purple teepees.) Afgieten en wegzetten.
4)       Snijd de courgette in geen flinterdunne plakjes, bijvoorbeeld met een mandoline. Bak ze in wat olijfolie. Kort, ze hoeven alleen maar zacht te worden. Schep ze over in een kom en meng met wat van de knoflook, peper en zout. Wegzetten.
5)       Was de sla en draai haar voorzichtig in een slazwieper droog. (Wij hebben mascara, een verrassend leuke sla bij Leven van het Landgekocht.)
6)       Maak een vinaigrette van de eetlepel balsamico, 3 eetlepels olijfolie, peper en zout.
7)       Verdeel de plakjes courgette over de borden. Daarop wat sla, daarop wat van de tomaat, de sperziebonen.
8)       Bak de sardienen op de huid krokant. Leg ze over de sperziebonen.
9)       Meng de vinaigrette nog eens goed door en lepel dat over de sardines en "druppel" er wat naast.
10)    Schepje zalmeitjes erbij en serveren!

31 augustus 2011
Het tranendiner, begeleid van emomuziek, geselecteerd door Jan Vos. De gerechten voor de diverse gangen moesten een associatie hebben. Lastig. Hier vormen de zalmeitjes de tranen. Overigens: de Weinsuppe was ook deel van het menu.

Plaats een reactie