Ovenschotel knolselderij met gehakt en chorizo

Ovenschotel knolselderij met gehakt en chorizo
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
1 uur 20 min
 

Verrassend lekkere ovenschotel met knolselderij en een laag gehakt, chorizo, paprika en tomaat. Je blijft er van dooreten.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: NRC 3 februari 2007 (Annelène van Eijndhoven)
Ingredienten
  • 1,2 kg (bloemige) aardappels, geschild en in grove blokken
  • peper uit de molen en zout
  • nootmuskaat
  • 1 st porcini-bouillonblokje (eekhoorntjesbrood)
  • 1 st knolselderij (ca. 1 kg), geschild en in 1 cm blokjes
  • 2 st ui, gesnipperd
  • 1 st rode paprika, in blokjes van ca ½ à 1 cm
  • 100 gr chorizo, in kleine blokjes (plakjes weer in vieren of zessen)
  • 1 st klein blikje tomatenpuree
  • olijfolie
  • boter om in te vetten (optioneel, hangt van de schaal af)
  • scheutje room
  • 400 gr runder- of geitengehakt
  • 2 theel chilipoeder (of een beetje harissa)
  • 50 gr walnoten, fijngehakt (optioneel)
  • 6 eetl geraspte belegen kaas
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200o C.

  2. Kook de aardappelen goed gaar. Tegelijkertijd: kook de blokjes knolselderij in water met het bouillonblokje in 20 minuten zacht/gaar.

  3. Bak ondertussen het gehakt rul in een beetje olie.

  4. Na pakweg drie minuten: voeg de chorizo, ui en paprika toe. Schep goed om en laat op laag vuur stoven.

  5. En na vijf minuten het blikje tomatenpuree en een klein beetje water. Roer goed door en laat smoren.

  6. Strooi de chilipoeder eroverheen, of een kneepje harissa uit een tube. Breng op smaak met peper en zout. (Let op: dit is niet per se nodig, dus proef eerst goed.)

  7. Giet de aardappelen en de knolselderij af. Vang het kookvocht van de knolselderij op. Stamp aardappelen en knolselderij door elkaar. Doe er een scheutje kookroom bij wat kookvocht, tot de puree smeuïg is.

  8. Schep de helft van de puree in de ingevette ovenschaal. Gladstrijken. Doe daarop het gehaktmengsel. Daarop de rest van de puree. Gladstrijken. Meng de walnoten door de kaas en strooi dit erover. Schuif voor 20 minuten in de oven.

  9. Ping! Klaar! Eet smakelijk!

Opmerkingen

1.    Heerlijk. Alleen de smaak van het chorizo-gehaktmengsel troeft de subtiele smaak van de knolselderij af. Dat dan weer wel.
2.    Neem voor chorizo een serieuze worst: niet zo’n gebogen slapp ding, maar een wild gevormde, gedroogde versie. Goddelijk. En geen af te nemen velletje – oftewel, waarschijnlijk in natuurlijke darm. Of eiwit.
3.    Voor de kaas gebruikten wij Parmezaanse.

7 februari 2007
Knolselderij….. Dit recept lag me al een paar dagen aan te kijken. Gisteren boodschappen gedaan en vandaag gemaakt. Het duurt al met al wel een uur of anderhalf. Maar is erg lekker.

11 april 2024
Zeventien jaar later. Zo gaat dat als je meer dan 1200 recepten op de site hebt staan, je maakt ze niet elke dag allemaal en soms komen er nieuwe bij. Nu hebben we een paar foto’s gemaakt. Die hadden we in 2007 ook niet. We hebben de walnoten achterwege gelaten. Genoeg dierlijke eiwitten en vetten, plantaardige niet meer nodig.

Nu hadden we vijf dagen geleden van nicht Margreet en haar man Berend het vlees van hun geit Jasmijn gekregen. Zelf wilden ze het niet zelf eten. Nu is geitenvlees in Nederland om onbegrijpelijke reden onbemind. Het is gewoon goed en, eerlijk gezegd, erg lekker. We hadden gisteren al een pakje geitengehakt aangebroken, en dus nu de rest ervan verwerkt met de laatste knolselderij die we nog hadden liggen.
“Je blijft ervan eten,” zei Mrs. M
En twee minuten later zei ze weer: “Je blijft ervan eten.”
En toen was het op.

PS We zien dat “onze Sjeef” het ook op zijn website heeft. Sjeef is een heel aardige oud zeeman. Kijk hier.

Plaats een reactie

Waardering