Ovenschotel knolselderij

Uit: NRC 3 februari 2007 (Annelène van Eijndhoven)
1,2 kg bloemig kokende aardappelen; peper; zout; nootmuskaat; blokje eenkhoorntjesbroodbouillon; 1 knolselderij (ca. 1 kg), geschild en in blokjes; 2 uien, gesnipperd; 1 rode paprika, in blokjes van ½ – 1 cm in het vierkant; 100 gram chorizo; 1 klein blik tomatenpuree; olijfolie; boter om in te vetten; scheutje kookroom; 400 gr rundergehakt; 2 theel. chilipoeder; 50 gr. walnoten, fijngehakt; 6 eetl. geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 200o C. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Parallel: kook de blokjes knolselderij in water met het bouillonblokje in 20 minuten gaar. Ondertussen: bak het gehakt rul in een beetje olie. Snij de chorizo in stukjes (dus plakjes nog een in vieren of zo). Voeg aan het rulle gehakt de chorizo, ui en paprika toe. En een kopje water en het blikje tomatenpuree. Strooi de chilipoeder eroverheen. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de aardappelen en de knolselderij af. Vang het kookvocht van de knolselderij op. Stamp aardappelen en knolselderij door elkaar. Doe er een scheutje kookroom bij en kookvocht, tot de puree smeuïg is.
Schep de helft van de puree in de ingevette ovenschaal. Gladstrijken. Doe daarop het gehaktmengsel. Daarop de rest van de puree. Gladstrijken. Meng de walnoten door de kaas en strooi dit erover. Schuif voor 20 minuten in de oven.

7 februari 2007
Dit recept lag me al een paar dagen aan te kijken. Gisteren boodschappen gedaan en vandaag gemaakt. Het duurt al met al wel een uur of anderhalf.

OPMERKINGEN
1.    Heerlijk. Alleen de smaak van het chorizo-gehaktmengsel troeft de subtiele smaak van de knolselderij af. Dat dan weer wel.
2.    Voor de aardappelen heb ik rattes gebruikt (dat zijn dus geen bloemig kokende aardappelen, maar dat maakt niet uit). In de schil goed gaar gekookt, gepeld en bij de knolselderij gedaan.
3.    De chorizo had ik van Hanos. Het was niet zo'n gebogen zachte worst, maar een wild gevormde, gedroogde versie. Goddelijk. En geen af te nemen velletke – oftwel, waarschijnlijk in natuurlijke darm. Of eiwit.
4.    Voor de kaas heb ik Parmezaanse gebruikt.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.