Palestijnse soep

4 van 1 stem
Palestijnse soep

Palestijnse soep is een verdomd lekkere maaltijdsoep van aardperen (topinambour). Het heet zo omdat de aardpeer ook populair was in Jeruzalem en het stamt uit de tijd dat het gebied waar Israël beslag op legt, Palestina heette. Maar met ham of spek? Dat kan niet bij Joden en Mohammedanen. Maar er leven ook veel christenen. Dat zal het wel zijn. 

Gang: maaltijdsoep, Soep
Keuken: Engels
Voor: 4 Personen
Auteur: Groentekookboek
Ingredienten
  • 500 gr aardperen of 250 gr. aardperen en 250 aardappel
  • 1 st ui, grote, gehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • ½ stengel bleekselderij
  • 125 gr roomboter
  • 2 st dikke plakken rugspek of 60 gr. ham
  • 1 ltr water
  • ¼ ltr melk (optioneel)
  • 6 eetl room
  • peper uit de molen, zout
  • groene kruiden, peterselie en wat nog meer (wild) boven de grond staat, fijn gehakt
Bereiding
  1. Schil de aardperen en snijd ze in stukken. Als je ook aardappelen gebruikt, die dan ook.

  2. Doe de aardperen/-appels met de ui, knoflook en bleekselderij, met de helft van de boter in een grote pan.

  3. Doe het deksel erop en laat ca. 10 minuten stoven. Af en toe schudden.

  4. Doe de spek of de ham erbij en laat even meestoven.

  5. Giet het water erbij en laat de groenten zachtjes koken tot ze zacht zijn.

  6. Maak er in of met de blender een gladde soep van of draai de groenten door de passe-vite (groentemolen) als je grove soep wilt.

  7. Opwarmen en evt. water of melk toevoegen om te verdunnen. Op smaak brengen met peper en zout.

  8. Voor het opdienen de rest van de boter en de room erdoor roeren en de kruiden eroverheen.  

Opmerkingen

OPMERKINGEN
1) Serveren met gebakken broodcroutons.
2) 24 juli 2007 gemaakt zonder aardappel, room en bleekselderij. Zonder boter, maar wel olijfolie. Met ham en al de staafmixer er in. Grof gemixt. Kruiden erbij.
3) Op 4 januari 2015 gemaakt met ham, zoals het hoort


24 juli 2007
De dag voordat Marijke vijftig jaar wordt. Morgen wordt er genoeg gegeten en ik moet nog salades maken. Dus ik houd het simpel. In de diepvriezer staat nog een bakje aardperen basissoep. Ik fruit de ui en de knoflook en doe de aardperensoep (ontdooit) erbij. De ham in blokjes erbij en dan aan de kook brengen.
“Verrukkelijk,” aldus Marijke. De croutons van bruin brood deden ’t ‘m. Gisteren had ik mijzelf al volgens haar overtroffen met de sperziebonensalade.

4 februari 2023
Annelie Kunst reageerde met de suggestie dat het Palestijnse is gerelateerd aan de Engelse naam Jerusalem Artichoke. Dat lijkt ons heel plausibel.

26 juli 2025
Bij ons onderzoek naar de geschiedenis van de aardpeer, stuitten we op een tekst van het Museum of David, in Jeruzalem. De aardpeer was, net als in Frankrijk, begin 17e eeuw, populair in Jeruzalem.Niet omdat hij daar vandaan zou komen of omdat de Engelse naam Jerusalem artichoke is. Jeruzalem lag toen midden in de staat Palestina. Zo komt de Palestijnse soep voor in het kookboek van Eliza Acton uit 1845 en in het kookboek Mrs. Beeton’s Book of Household Management uit 1861. Israel bestond toen niet.

2 gedachten over “Palestijnse soep”

  1. 4 sterren
    Palestijnse soep.
    Een lekker recept en voor aardperen is het al moeilijk om een verwerking te vinden. Heb geen vlees gebruikt, maar er een knolvenkel in verwerkt en dat pakte goed uit. Veel meer smaak en van de beruchte “luchtigheid” was geen sprake meer. Dus zeker voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering