Panna cotta met kastanjepuree

Het is een uurtje of anderhalf werk, maar dan heb je ook wat

Bron: Good Food (Theo Randall) – door ons bewerkt, want Theo doet wel moeilijk terwijl het makkelijk kan

Voor 8 personen: 
panna cotta: 1,2 l double cream; 2 vanillestokjes, in de lengte doorgesneden; 1 citroen, dunne schil; 3 blaadjes gelatine; 150 ml melk; 150 gr poedersuiker; grappa
(Of verdubbel dit recept, gewoon met room.)
kastanjepuree: 250 gr kastanjes, gepeld en gekookt; 200 ml melk; 1 vanillestokje, in de lengte doorgesneden; 75 gr poedersuiker
hazelnootkrokant: 150 gr suiker (wij nemen oersuiker/panela); 50 ml water; 200 gr witte (ontvelde) hazelnoten; neutrale olie

panna cotta met kastanjepureeBereiding panna cotta
Wij zouden voortaan dit recept volgen. Maar als u met de double cream aan de slag wilt, ook goed:
1. Verwarm 900 ml double cream (dus niet alles) met de vanillestokjes en de citroenschil in een pannetje. Als het gaat koken, vuur laag draaien. Laat met een derde inkoken (dus tweederde overhouden). In water met ijsblokjes af laten koelen en de vanillestokken en citroenschil eruit vissen.
2. Week de gelatineblaadjes een minuut of tien in de melk. Als ze zacht zijn, eruit nemen en de melk verwarmen tot tegen het kookpunt.
3. Doe de gelatine in de hete melk en roer tot het is opgelost. Doe de afgekoelde double cream erdoor. Laat het geheel boven een bak ijs afkoelen. Roer regelmatig om klontvorming te voorkomen.
4. Klop de resterende 300 ml double cream op met de suiker. Roer dit door de afgekoelde massa en verdeel het geheel over acht schalen/vormen.
Zet een paar uur in de koelkast.

Bereiding kastanjepuree
U kunt gekookte, gevacumeerde tamme kastanjes kopen, u kunt ze ook zelf koken. Neem dan ruim 600 gram. Eerst de kastanjes pellen. Lees dit.
Kook de zojuist gepelde (of voorverpakte gekookte) kastanjes in pakweg 25 minuten gaar in de melk met de vanille en de suiker. Haal het vanillestokje er uit en pureer met een staafmixer.
Zet weg en laat afkoelen.

Bereiding hazelnootkrokant
Als u geen ontvelde hazelnoten heeft, die met een velletje in een droge koekenpan even roosteren. Velletje laat zo los.
Maak van de suiker en het water een siroop. Even koken laten. Doe de hazelnoten erbij en een minuutje laten koken. Het is een stroperig geheel.
Op een met neutrale olie (arachide olie) ingevette plank (of bord) de hazelnoten laten afkoelen.
Eens goed afgekoeld in een plastic zak doen en de inhoud vermorzelen. (Zie opmerkingen.)

Serveren
Doe de schaaltjes met de panna cotta even in heet water om het los te maken. Kieper ze om op bordjes. Drapeer er een kloeke lepel kastanjepuree naast, strooi wat hazelnootkrokant erover en…. nu komt het: besprenkel licht met wat grappa.

30 maart 2015
Dit recept lag klaar als dessert maar het werd toen de peren-chocoladetaart. Nu, op deze maandag, komen Tilly en Gerrit langs en ‘een hapje mee-eten’, zei mrs. M. Dus ik had pasta met pastinaak in gedachten en dat werd het ook.
“Maar maak misschien nog wel even een mooi dessert?” vroeg ze. En zo raak je weer onbedoeld aan de kook.
Dit is wel een ontzettend lekker dessert en die grappa doet het hem helemaal.

Opmerkingen
1. Theo doet moeilijk met de panna cotta, zeg. Pfff. Wij hebben wel dit recept willen volgen (met double cream). We hebben de gelatine in melk geweekt. We hebben de gekookte double cream in de pan laten afkoelen en de melk en gelatine en extra double cream en poedersuiker erdoorheen geroerd. Dus 2, 3 en 4 in een klap erdoorheen. En dat geheel in een bak koud water, wel onder af en toe roeren, teruggekoeld. En uiteindelijk in schaaltjes in de koelkast. Niets mis mee. Maar de volgende keer maken we onze eigen standaard panna cotta.
2. Hazelnootkrokant. Maak dit een dag tevoren. Het moet echt goed teruggekoeld en gestold zijn. Het is niet de eerste keer dat er erin trappen om het op de dag zelf te doen. Maar ondanks dat het wat kleverig is, lukt het wel.
3. De schaaltjes echt kort in heet  water houden, op de foto ziet u dat het bij ons al wat begon te vloeien. Niet minder lekker, misschien oogt het zelfs beter zo.

Plaats een reactie