Parmigiana di melanzane

Ovenschotel aubergine met kaas

bron: het onvolprezen Coquinaria (de bron voor historisch koken)

We kennen Christianne Muusers als een vriendelijke, uiterst deskundig en zorgvuldig culinair historicus. Ze publiceerde december 2016 dit boek. En enkele dagen geleden plaatste ze dit goddelijke recept op haar website. Wat we koken publiceren we met bron op onze website. Dus ook nu. Nooit gedacht dat de bron zo dichtbij kon zijn 🙂

Voor twee personen, of voor vier als bijgerecht:
2 fikse Nederlandse donkere aubergines, in ½ cm dikke plakken; 200 gr mozzarella di bufala (de echte); handje of twee vers geraspte Parmezaanse kaas; bloem; zout; olijfolie; tomatensaus

Voor de tomatensaus namen wij zelf deze. U kunt een soortgelijke kopen of maken.


Bestrooi de plakken aubergine aan beide zijden met zout. Zet ze tegen de wand van een vergiet in een kom. Het zout zal vocht uitdrijven en maakt de aubergineplakken zoeter. Laat ze minstens een half uur staan.

Dep ze droog in een schone handdoek.


Verhit de oven op 200o C.

Doe wat bloem in een diep bord. Neem een stevige koekenpan en verhit een fikse scheut of meer olijfolie. Dit mag een beetje – niet tè – heet worden. Haal de plakken aubergine door de bloem, schud ze goed af, en bak ze in de olie aan beide zijden mooi bruin. Uit de koekenpan op wat keukenpapier laten afkoelen. Het papier neemt weer wat olie op.

Neem de ovenschaal. Leg onderin een laagje tomatensaus. Leg daarop een laag gebakken aubergineplakken. Drapeer daarop wat mozzarella – Christianne heeft het over dunne plakken, maar echte mozzarella di bufala is behoorlijk zacht. Wij plukken er stukjes van.
Bestrooi dat met wat Parmezaanse kaas.
Lepel daarover weer een laag tomatensaus. En herhaal het kunstje één of twee keer.
De toplaag is aubergine, mozzarella en Parmezaanse kaas.

Schuif de ovenschaal in de hete oven en zie na 25 à 30 minuten of de bovenlaag mooi bruin is. Zo ja: klaar.

Dit gaat de oven in
En zo komt het er uit


2 september 2017
Vandaag hebben we de wacht gehouden bij onze Bonte Bentheimer varkens aan de Nico Bovenweg in Oosterbeek. Die bestrijden daar de Japanse Duizendknoop (lees o.a. dit). De eerste zaterdag van september is het altijd de Airborne Wandeltocht. Daar doen ruim dertigduizend mensen aan mee. Er gebeurt nooit wat, maar het is prettig om er toch te zijn voor het geval dàt. Dit is het derde jaar dat de wandelaars langs de varkens lopen. En velen herkennen het: “Kijk, daar zijn de varkentjes weer!”

Een beetje flauw zijn de mensen die opmerkingen maken over varkensvlees en onze islamitische landgenoten. Dat doet ons denken aan de heer W van de PVV die graag de Joods-Christelijke cultuur bepleit. Maar ook voor Joden is varkensvlees onrein. De Christenen daarentegen zijn van God los, want als ze de Bijbel goed kennen en naar de letter volgen, zullen ze zien dat ze ook geen varkensvlees mogen eten. Het Oude Testament geldt immers voor Joden, Moslims èn Christenen.
Enfin.
Deze schotel die Christianne enkele dagen geleden publiceerde was een mooie afsluiter van de dag. Vegetarisch! En verrukkelijk.


OPMERKINGEN
Schudt de bloem goed van de plakken. Vroeger of later – liefst tegen het einde van het bakken – is er zo veel los bloem in de olie, dat het zwart gaat worden. Dus hoe minder losse bloem, hoe beter.

Plaats een reactie