Pasta met aubergine (en vis)

pasta con pesce e melanzane
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
30 min
 

Een eenvoudig en snel te maken pasta met gebakken aubergineblokjes en stevige vis, ook in blokjes (of fruit de mer)

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Ingredienten
 • 280 gr korte pasta (bijv. penne)
 • 500 gr stevige vis of fruit de mer
 • 2 st aubergines, in medium blokjes (ca. 1½ à 2 cm)
 • 450 gr tomaten, gepelde uit blik
 • 1 st ui, gesnipperd
 • grote scheut arachideolie (olie om heet te bakken)
 • 1 glas droge witte wijn
 • zout naar smaak
 • vers basilicumblad
Bereiding
 1. Neem een koekenpan en verhit daarin een ruime hoeveelheid olie. Bak de aubergineblokjes mooi bruin (af en toe keren). Afhankelijk van de grootte van de pan in twee of drie tranches. In een vergiet wegzetten, zodat het teveel aan olie af kan druipen.

 2. Breng water voor de pasta aan de kook

 3. In een andere pan de ui in wat olie glazig bakken en dan de tomaten (fiin knijpen tussen de vingers) erbij doen. En natuurlijk de wijn. Lekker laten inkoken. Vuur niet al te hoog, het moet pruttelen. Roer af en toe.

 4. Ondertussen de vis in ongeveer even grote blokjes als de aubergine snijden. Als je fruit de mer gebruikt hoeft dit vanzelfsprekend niet.

 5. Kook de pasta. Deze moet beetgaar zijn, duurt een minuut of zeven, acht?

 6. Als de tomatensaus redelijk is ingekookt (en alle aubergineblokjes in het vergiet liggen) de vis bij de tomatensaus doen. Goed doorroeren en enige minuten laten garen. Vuur niet te hoog, hè 🙂

 7. Doe de aubergineblokjes erbij. Weer even goed doorroeren en op temperatuur laten komen.

 8. Tenslotte de basilicumblaadjes. Scheur ze eerst even, of snijd ze grof. Meng in de saus en schep vrijwel direct daarna op de borden.

Opmerkingen

In het originele Italiaanse recept werd pesce spada, zwaardvis, gebruikt. Nu is die in sommige gebieden, zoals de Middellandse Zee, behoorlijk overbevist. Dus dat doen we maar niet. Plaatsen in de wreef van de Italiaanse laars, zoals Vibo Marina, floreerden bij de visserij op zwaardvis. Eens.

In het originele recept wordt ook munt gebruikt. (En veel meer pasta….)

29 mei 2023
Ik denk dat het drie weken geleden was dat ik op een zwak moment een aubergine kocht. We telen ze zelf niet. Maar de tuin gaf al zo veel verse groenten, dat de aubergine bleef liggen. Nu hebben we gelukkig een heel koele koelkast (rond de 1o C) waardoor veel heel lang goed blijft. Maar nu begon hij vlekken te krijgen.
Geen zwaardvis maar fruits de mer, zeefruit, schaal en schelpdieren. Dat lag in de vriezer. En het smaakte er niet minder om.

Plaats een reactie

Waardering