Pasta met courgette en spek

Penne zuchine e speck
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
30 min
 

Een hele snelle en smakelijke maaltijd van kleine blokjes courgette, plakken spek en kaas. En natuurlijk pasta, penne of iets soortgelijks.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur: vele
Ingredienten
  • 280 gr droge (spelt) pasta
  • 500 gr courgette, in kleine blokjes, ca. 1 x 1 cm
  • olijfolie
  • 3-5 st (lente-/bos)ui of iets degelijks, in ringen/plakjes (hangt af hoeveel bol er is gevormd)
  • peper uit de molen en zout
  • 200 gr plakken speck of spek of katenspek (geen bacon)
  • 2 eetl fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetl fijn geraspte pecorino
Bereiding
  1. Zet alvast het water op, waarin de pasta wordt gekookt. Laag tot middelhoog vuur.

  2. Neem een ruime, stevige koekenpan en verhit wat olijfolie.

  3. Doe de ui erin, en smoor het enkele minuten.

  4. Doe de courgetteblokjes bij de ui. Maal er lekker wat peper over en bestrooi met wat zout.

  5. Schep door, en doe er een scheutje water bij. Leg een of het deksel op de pan. Laat hooguit een kwartiertje stoven.

  6. Kook de pasta

  7. Snijd ondertussen de spek overdwars in repen.

  8. Doe de spek bij de courgettes en schep door. Laat nog 5 minuten smoren.

  9. Pasta gaar? Afgieten en bij de courgette doen. Doe er gelijk de pecorino bij. Schep goed om/door en door. Eventueel een mini scheutje water.

  10. Maal er nog wat peper over en schep op de borden. Bestrooi het met wat van de Parmezaanse kaas. Serveer!

Opmerkingen

De courgettes snijd je in de lengte in 4, 5, 6 repen en daar weer kleine blokjes van. Bij dikkere courgettes het binnenste wegsnijden. (Wij oogsten ze bij voorkeur als ze klein zijn, max. 20 cm, dan zijn ze hooguit 4 cm dik.)

21 augustus 2024
Teresa Rader en Peter Wijnen kwamen vrijdag 9 augustus bij ons langs. Zij wonen op Sengersbroek in Heusden-Asten. Dat is een ontzettend leuk boerenbedrijf met bonte Bentheimer landvarkens, die daar goed onder dak zijn en ook flink naar buiten kunnen. Door de varkens hebben we elkaar in 2009 leren kennen. (Dit schreven we in 2013, toen Teresa de Gouden Klomp kreeg voor beste boerin van Nederland.) Peter houdt de varkens, Teresa maakt vlees en vleeswaren, van bonte Bentheimers. Enfin, onze Helga is op 8 mei naar hen gegaan. Wij zijn na vijftien jaar gestopt met het fokken van dit zeldzame varkensras.
En ze hadden voor ons mee: droge worst (te lekker), rauwe ham (idem) en spek. Dat spek hebben we in dit gerecht gebruikt. Het is een makkelijk maal en tja, gewoon lekker 🙂

Plaats een reactie

Waardering