Op bezoek bij de beste boerin van 2013

Als het Bonte Bentheimer-stamboek de Passie Op het Platteland-prijs wint, moet de beste boerin van Nederland wel een Bonte Bentheimer-houdster zijn. Gisteren zochten we haar op. En hé! U kunt er ook een korte vakantie houden. Ver weg van de wereld.

Op 14 mei j.l. kreeg Remi Hoeve, de stamvader van de Bonte Bentheimer in Nederland, de zogenaamde POP-prijs uitgereikt. Deze is onderdeel van POP2, een EU-subsidieproject gericht op de ontwikkeling van het platteland. Lees hier meer.

De beste boerin van 2013 - tvOp 31 mei j.l. won Teresa Rahder van Sengersbroek de Gouden Klomp voor de beste boerin van 2013. De verkiezingsstrijd was onderdeel van het afgelopen seizoen van het EO-programma Melk en Honing. Teresa won de quiz die over de verschillende afleveringen werd gespeeld èn het jury-oordeel van boer Gerrit. Op het beeld uit het tv-programma overhandigt hij Teresa de Gouden Klomp.

Idyllisch gelegen

'Praise the Lard' staat op het schort dat ze aan heeft als we arriveren. Teresa Rahder en Peter Wijnen wonen op de oude boerderij Sengersbroek aan Sengersbroekweg 7, nabij Heusden in de gemeente Heusden-Asten. Het is een idyllische natuurrijke omgeving. Alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Peter is op de boerderij geboren. Hij was gepassioneerd biologisch varkenshouder en toen hij merkte dat dit marktsegment ook grootschalige vormen aannam, stopte hij ermee. Niet zijn ding. Teresa ging op zoek naar een bijzonder, authentiek Nederlands varken en vond de Bonte Bentheimer.

De varkens lopen buiten – met een mooie poel – en in een halfopen schuur. Ze worden bij toerbeurt gewijd. Er zijn namelijk voorschriften die zeggen hoeveel varkens op een hectare mogen lopen.

Ze houden nu op biologische wijze een tachtigtal Bonte Bentheimers (SKAL-gecertificeerd). Teresa maakt o.a. droge vleeswaren die ze verkoopt op de biologische markt in Tilburg. En in de winkel bij de boerderij.

Vakantieoase

Twee foto's deels over elkaar geplakt om het panorama beter te duiden. De pijl duidt aan waar de vakantiecaravan staat.
Naast het houden van varkens en het maken en verkopen van (droge) vleeswaren exploiteren Teresa en Peter twee vakantieverblijven: een zogenaamde Pipowagen en een caravan. Toen wij er waren was de eerste in onderhoud, maar de caravan staat misschien wel op de mooiste plek die er is. Doodse stilte, gekwetter van vogels. Een fraaie poel voor de deur…. Rust!
Het heeft vriendelijke kleuren. Toevallig correspondeerde de blouse van Mrs. M met het rozerood en het shirt van boer Peter met het blauw. Daarom staan ze beiden op de foto. Zittend in de zon.

Winkel

Teresa zout hammen, coppa en spek. Ze maakt ook droge worst. Andere dingen, zoals bloedworst, worden door slagers gemaakt.

De winkel is aan de achterzijde van de boerderij. Merk op, het witte schild links naast de deur. Dat is het Echt Bonte Bentheimer-label dat de vereniging in het leven heeft geroepen om gefoezel met kruisingsproducten en niet-stamboek geregistreerde dieren te voorkomen.

De winkel is tevens werkplaats van Teresa. Links op de kast staat een worstpers. En op de tafel in het middel staat een olijfolievat. Met heel goede olijfolie – die (dus) ook op de markt in Tilburg is te krijgen. (Bevoorrading was de aanleiding voor ons bezoek.)

In de kast hangen hammen en worsten en liggen spekken en coppa's in vacuum.

 

Buiten laat Peter ons de rookkast zien.
Dit knotwilgenlaantje leidt weer naar nieuwe prachtige plekken.

Wat kunnen we nog meer zeggen? Veel. Maar ga er zelf eens kijken (klik hier) of bezoek Teresa op de markt van Tilburg. 

Plaats een reactie