Pasta met kastanjeboleten

bron: de keuken van MergenMetz

(voor 2 personen:) 5 kastanjeboleten (∅ hoed 4 –  9 cm), droog schoongemaakt en klein gesneden; 3 sjalotten, gesnipperd; 2 tenen knoflook, fijngesneden; 1eetl droge tijmblaadjes – of 2 takjes verse tijm; peper & zout; fikse eetlepel boter; scheut droge witte wijn; scheut (kook-)room; pasta

Pasta met kastanjeboleet - 1 (Custom)

Pasta met kastanjeboleet - 2 (Custom)


3 september 2014
Charlotte is jarig. Tussen 15:00 en 17:00 uur konden we een stuk Deense taart komen nuttigen. En dat hebben we gedaan. We hebben haar dit boek cadeau gegeven. Charlotte en haar A doen verwoede pogingen om te moestuinieren, maar het ontbreekt hen aan voldoende tijd. Maak van de nood een deugd en kijk anders tegen het groen aan: Eetbare Wilde Planten groeien er daarentegen in overvloed!

 

Pasta met kastanjeboleet - 3 breed

Ik meen dat we iets van kwart voor vijf naar huis gingen – rond vijven voer ik onze bonte bentheimers te eten. Dan gaat mrs. M de honden uit laten en ik kook.
Het plan was venkel met pasta. Maar mrs. M belde vanuit het bos dat ze paddenstoelen had gevonden en tja, die kan je niet een dag laten liggen – het is nu even over gezien de weersomslag van nat naar warm.
We aten er goed van.
Morgen venkel. Denk ik.

Bereiding

Een kastanjeboleet heeft als kenmerk dat als ze gesneden wordt, de witte binnenzijde blauw wordt. Dan is het goed.

Pasta met kastanjeboleet - 6 (Custom)Kook de pasta volgens de instructies (in ons geval droge pasta 10 minuten).
Terwijl de pasta kookt de boter op middelhoog vuur in een stevige pan (kasserol) of koekenpan smelten. Doe de sjalotten er in, smoor ze een tijdje en als ze beginnen te bruinen, de paddestoelenstukjes erbij doen. Een minuut of wat omscheppen tot de brokjes een beetje los beginnen te laten. Dan de tijm, scheut wijn en knoflook erbij. Schep om, doe het vuur laag en het deksel op de pan (of niet, maar het mag niet te veel indampen).
Het wordt een ietwat smeuïge massa – niet tè, er moet wel paddenstoel overblijven. Scheutje room erbij en peper en zout om op smaak te brengen. Omscheppen en, als verse tijm is gebruikt, de takjes eruit vissen.

Serveer de pasta met een fraaie schep paddenstoelensaus er over. Eet smakelijk!

 

Plaats een reactie