De cv ketel die elektriciteit opwekt

eVita dichtWe zijn toe aan een nieuwe cv-ketel. Nu hebben we een Nefit Ecomline, die al zestien jaar vrijwel probleemloos werkt. Die is aan het einde van zijn voorziene leeftijd en moet worden vervangen. Remeha heeft de eVita, die ook elektriciteit opwekt. Maar die is drie à vier maal duurder is dan een goede, moderne HR-ketel. Dus krabden we ons over het hoofd. Wat te doen? Is de eVita echt rendabel? Besparen we geld? Is het beter voor het milieu?


Conclusie

We verliezen niets, we kunnen er financieel baat bij hebben en wat zeker is, is dat we het milieu een grote dienst bewijzen. We gaan voor de eVita. Wij nemen al jaren groene elektriciteit en bosgecompenseerd “groen” gas af bij Greenchoice.

Aanschaf van de eVita draagt bij aan een schoner milieu: een besparing van minstens 1100 kg CO2 per jaar. Gasterra voegt jaarlijks 340 kubieke meter echt groen gas toe aan het landelijke netwerk. Remeha ontzorgt bovendien: Er wordt twaalf jaar volledig onderhoud geboden.
Louter naar het geld gekeken, kent de eVita, bij een geschat verbruik van 2.500 m3 gas per jaar èn bij de huidige rentestand en tarieven, een minivoordeel ten opzichte van een goede HR-ketel (nieuwe Nefit). De rente is op een dieptepunt en de energieprijzen dalen in de toekomst niet. Dus financieel voordeel is aannemelijk. Wat willen we nog meer?

 • 1100 kg minder CO2-uitstoot per jaar
 • 340 m3 echt groen gas per jaar voor ons aan het netwerk
 • 12 jaar volledige service en onderhoud
 • financieel neutraal of winst

De Remeha eVita heeft een stirlingmotor die elektriciteit opwekt. De warmte die deze motor afgeeft wordt voor de cv gebruikt. Als de motor voor de vraag onvoldoende warmte afgeeft wordt gas bijgestookt. Een stirlingmotor maakt een licht zoemend geluid. Zie verder op deze site.

Bestaande situatie

Een gemiddeld huishouden stoot acht ton CO2 uit per jaar. Met eVita besparen we 12,5%!Normaliter staat er 12 à15 jaar levensduur voor een cv ketel. Een enkeling zegt twintig jaar – “Maar dan met extra onderhoud,” luidt het commentaar. Onze Nefit Ecomline is van juli 1998 en heeft het tot nu toe vrijwel zonder storing gedaan.
“Gaat lang mee,” luidde toentertijd de aanbeveling van de Ecomline. Nefit geeft 15 jaar garantie op de warmtewisselaar. Die is nu dus ruim verlopen. We hebben een jaar of wat geleden één keer een monteur erbij gehad, misschien daarvoor nog eens. En winter 2013-2014 trad er twee maal “iets” op – een herstart van de ketel was voldoende. Maar toch… gaan de onderhoudskosten nu komen?

Nefit Topline of eVita

eVita open achterAls het op vervanging aankomt, wordt het òf de Nefit Topline HR45 II òf de Remeha eVita. De eerste kost € 2.566 (inclusief installatie), de tweede € 10.000 minus € 2.000 subsidie van de Provincie Gelderland

is € 8.000. Met twee jaar garantie.
Maar de eVita kan ook voor een periode van twaalf jaar worden gehuurd, inclusief installatie en service. Dat kost € 59,62 per maand. (Dan wordt er wel elektriciteit opgewekt, dus netto kost het minder omdat we flink op de elektriciteitsrekening gaan besparen.)

Over twaalf jaar bezien kost het huren van de eVita € 8.585, effectief € 8.052. (Open hier de spread sheet met berekeningen; we rekenen over twaalf jaar met een rente van 1,2% en geen inflatie.) Remeha biedt voor dat geld natuurlijk niet zomaar service en onderhoud; het apparaat is waarschijnlijk behoorlijk degelijk, betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk. Anders kost het hen te veel.

Financieel een klein plusje

De Nefit Topline kost over twaalf jaar gezien € 2.961. Misschien is er gedurende die periode wat service en onderhoud nodig dat we dan moeten betalen. Onderaan de streep moet een verschil ad € 4.800

tussen een goede, zuinige Nefit-ketel en de gehuurde eVita worden terugverdiend uit de opwekking van elektriciteit door de eVita.
Dat is € 33,33 per maand.

We krijgen bezoek van de Remeha Energy Coach. In dit geval een bijzondere, namelijk Marco Bijkerk. Hij valt wegens vakantie in en blijkt verantwoordelijk voor het succes van eVita bij Remeha. (En dat dit juist ons treft… heet dat toeval?) Op zijn notebook heeft hij een rekenmodel. Dat staat hij niet aan ons af, wel wat uitkomsten. Per jaar:

Verbruik gas Opwekking elektriciteit Besparing elektriciteit Netto besparing
1.784 m3 2.247 kWh € 525 € 307
2.000 m3 2.548 kWh € 595 € 348
2.500 m3 3.100 kWh € 724 € 420
Elektriciteitscentrale Nijmegen 850
Elektriciteitscentrale Nijmegen – foto: Wikicommons

De eVita wordt aangeraden voor een verbruik vanaf 1.600 m3 per jaar en gebruikt, omdat het ook elektriciteit opwekt, iets meer gas dan de conventionele ketel. Daarom is de netto besparing niet gelijk aan de baten van de terug geleverde elektriciteit.

Wij verbruikten, met de zachte winter van 2013 op 2014 1.784 m3 gas. We rekenen met een toekomstig gasverbruik van 2.500 m3.

Dan is de netto besparing € 420 per jaar. Dat is € 35 per maand.
Vergeleken met de vereiste € 33,33 winnen we dus € 1,67 per maand. Is € 20 per jaar.

2026-2030

Na twaalf jaar eindigt de huur. De eVita blijft dan staan en de baten zijn volledig voor ons. De onderhoudskosten dan ook. Met een keer onderhoud is dat t/m het vijftiende jaar grofweg duizend euro.

Maar ja, we praten dan wel over de jaren 2026-2030.

Voor het milieu

eVita open inkijk“Het is economisch dus weinig interessant voor ons. Waarom zouden we dan de eVita aanschaffen?” zeg ik.
“U gebruikt dan groen gas,” antwoordt Marco Bijkerk. “Voor elke eVita ketel heeft GasTerra zich verplicht om groen gas in te kopen.”
“Geldt niet voor ons,” antwoorden we. “We hebben al groen gas van Greenchoice.”
“Groen geproduceerd gas,” benadrukt Bijkerk “Greenchoice compenseert de uitstoot van het gas door boomaanplant en vergroent het op die manier. Gasterra levert echt groen geproduceerd gas en vernietigt de certificaten en koppelt daarmee dat gas aan dit adres.”
Ik haal mijn schouders op. Groen is groen.
“Doe het dan voor het milieu,” zegt Bijkerk.
Nu ben ik verbaasd. We hebben toch groen gas en groene elektriciteit? Hoezo dan nog milieu?

Hij vertelt dat 1 kWh elektriciteitsopwekking ongeveer 1 kg CO-uitstoot betekent.


“Dat geldt niet voor ons. Omdat we al groen gas en elektra hebben, besparen geen extra CO2-uitstoot,” werp ik tegen.
“Jawel,” zegt Bijkerk, “Zoals gezegd heeft GasTerra zich verplicht de hoeveelheid gas die extra wordt gebruikt om energie op te wekken, als ècht groen gas aan het net toe te voegen. Dat wordt dan in uw huis met de eVita groene elektriciteit.”
Ah! Met de eVita wordt door ons 342 m3 meer groen gas gebruikt die we zo zelf in groene elektriciteit omzetten.

“En voor de eVita mag u 105% rendement rekenen. Energie-centrales hebben een rendement van 39%,” vervolgt hij.
Al omrekenend betekent dit dat we bij 2.500 m3 gasverbruik en zelf 3.100 kWh elektriciteit opwekken. Efficiënter dan een energiecentrale en daarmee besparen we jaarlijks pakweg 1100 kg CO2-uitstoot. (Lees dit.)

Maatschappelijk gezien:

 1. We besparen jaarlijks 1100 kg CO2-uitstoot
 2. Gasterra voegt jaarlijks voor ons ca. 340 m3 echt groen gas toe aan het net. Niet het boomgecompenseerde van Greenchoice.

Koffiedik kijken

 1. De kosten voor de huur blijven gelijk. Als de gasprijs stijgt, wordt ons prijsvoordeel (nu bijna nul) groter. Naar verhouding is elektriciteit duurder dan gas: 1:3,5 (1:3,3 zei Bijkerk).
 2. Politiek. De afhankelijkheid van Russisch gas in de EU. Gaan we straks meer met groen gas doen? Gaan we meer kolen vergassen? Gaan we meer schone elektriciteit opwekken en wordt gas ontmoedigd? Één ding staat vast, we gaan in alle Nederlandse huishoudens niet opeens alle cv-ketels en gasfornuizen in een klap afschrijven en vervangen door elektrische apparatuur. Wellicht dat er richtlijnen komen voor nieuwe woningen, of dat vervanging extra wordt belast om gas te ontmoedigen.
 3. Politiek. We zullen GroenLinks moeten stemmen. Of naar Duitsland verhuizen. Want als wordt besloten tot meer kerncentrales, dan is de kostprijs per kWh € 0,02. Maar zitten we wel met tonnen radioactief afval per jaar.
 4. Onderhoud en service. Volgens Marco Bijkerk hadden we met de Nefit Topline geluk dat we zo weinig onderhoud nodig hadden. Volgens ons is Nefit gewoon een heel goed merk. Maar je weet nooit of de volgende generatie onderhoudsgevoeliger is.
 5. Drie of meer jaren eVita gebruik nà het twaalfde jaar. Dat kan extra baten betekenen. Maar hoe lang? Tot het vijftiende jaar? Of nog acht jaar, tot het twintigste jaar?
 6. Volgens jeugdvriend Arjan Min rekent men vanaf nu dat het over twintig jaar afgelopen is met gas en alles direct of indirect (warmtepompen in huis) op elektriciteit gaat. Deskundigen zeggen dat dit voor nieuwe woningen het geval zal zijn. Oude huizen, geïsoleerd en wel, houden een gasbehoefte van pakweg 2.000 m3 per jaar. En dat blijft. Over twintig jaar is ook de brandstofcel, die nu pakweg € 20.000 kost financieel interessant. Die heeft een nog hoger rendement dan de eVita.
 7. Maar het kan ook zijn dat groen gas een vlucht gaat nemen. Denemarken en Duitsland gaan steeds meer groene stroom van zon en wind produceren. En Nederland op den duur ook. Op de korte termijn kunnen batterijen elektriciteit opslaan, maar voor seizoensopslag is Power to Gas nodig. Bekijk dit filmpje maar eens:

 Links

eVita en De Slimste Ketel
Milieubarometer (emissiefactoren)
Energieconsultant (omrekenen kubieke meters naar kWh)
CO2-minderen (Belgisch)
Enervisa (CO2 uitstoot van elektriciteitsproductie)
Klimaatplein (C02 calculator)
Neosave (CO2 uitstoot per kWh)

Het cijfer dat een huishouden gemiddeld acht ton CO2 uitstoot, komt van de website Milieucentraal (02-09-2014)

6 gedachten over “De cv ketel die elektriciteit opwekt”

   • Waarom alleen in Gelderland? En waarom niet bijvoorbeeld in Brabant of Limburg? Want met zo’n ketel prijs leg je toch eerder zonnepanelen.

    Beantwoorden
    • De vraag ‘waarom alleen Gelderland’ kan ik niet goed beantwoorden. De Provincie Gelderland heeft geld hiervoor beschikbaar gesteld. Als er veel eVita’s worden geplaatst, kan Remeha ze op den duur goedkoper produceren en leveren. Dat is de achterliggende gedachte: om de initiële kosten omlaag te brengen. (Zoals het met alles is: nieuwe tv-technologie is duur, de nieuwe volledig elektrische auto’s zijn duur, enzovoorts, maar over x jaar is het betaalbaar.)
     De ketel levert 1 kW per uur – als ie draait. Bij ons draait ie op de meest effectieve stand: geen bijverwarming met branders. Dus pakweg 13 uur per dag als het koud is, zeg gemiddeld 6 uur per dag. Is 6 kWh. Is in een jaar 2190 kWh. Is pakweg 14 zonnepanelen. Mooi op het zuiden en zonder hinder van bomen.
     Maar dan moet je daarnaast nog steeds een cv-ketel aanschaffen met onderhoud.

     Beantwoorden
  • Zo-even het bedrijf dat de eVita gaat installeren langs gehad. Ik vertelde hem over de 120 euro per jaar. “Dat is wel heel erg veel,” zei hij.

   Beantwoorden
 1. De laatste gegevens (1 mei 2015) zijn dat de eVita buiten de subsidieregelingen voor 9.381 euro gekocht kan worden – dat is inclusief tien jaar onderhoud. Dus Remeha ontzorgt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie