Pasta met linzen en bleekselderij

5 van 1 stem
Pasta met linzen en bleekselderij
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
25 min
 

Een pastasaus van voornamelijk bleekselderij maar ook met wat linzen en tomaat. Maakt een uitstekend vegetarisch gerecht.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Sonja van de Rhoer in Trouw op 9-11-2017
Ingredienten
  • 280 gr droge pasta
  • 2 st ui, gesnipperd
  • 2-3 tenen knoflook geperst, kwartier voor het de pan in gaat
  • 400 gr gepelde tomaten (blik)
  • 1 st rode peper, heel fijn in ringetjes gesneden
  • 1 st (oudere) bleekselderij (ca. 800 gr "schoon") zie instructie
  • 100 gr linzen (rode of Le Puy, gekookt)
  • zout
  • olijfolie
  • ricotta of crème fraîche
  • vers geraspte Parmezaanse kaas
  • optioneel: wat fijngesneden selederijblad
Bereiding
  1. (Dit kan dus ook met oudere bleekselderij.) Verwijder lelijke buitenste stelen, verwijder bladgroen (als er mooi groen is, wat bewaren), schil met een dunschiller of verwijder de draden van de stelen. Snijd de stelen in dunne halve ringen. Wij kwamen uit op ca. 800 gram ringen.

  2. Als je Le Puy linzen gebruikt, deze al vrij snel aan de kook brengen, rode linzen kunnen er straks gewoon bij worden gedaan.

  3. Breng water aan de kook en kook de pasta

  4. In een grote stevige pan (kasserol) wat olie verhitten en dan de ui en peper en wat later de knoflook smoren. De bleekselderij en de tomaten mogen er vrij snel bij. (Knijp de tomaten door de vingers klein.)

  5. Als ze gaar zijn – dat moet nu wel – de linzen bij de tomaten doen. Rode linzen kunnen er zo bij.

  6. Laat de saus in wording een tien minuten sudderen met het deksel op de pan. Eventueel een beetje water erbij, als het te droog is.

  7. Giet de pasta af en doe het bij de saus. Schep goed om.

  8. Doe er evt een klein lepeltje ricotta of crème fraîche door.

  9. Serveer met wat kaas en evt. groen erover en wie weet leg je er nog een eetlepel crème fraîche of ricotta naast 🙂


31 augustus 2021
Bij Hanos was de biologische bleekselderij ernstig afgeprijsd.
Waarom? Het antwoord van de mannen op de afdeling was best wel schokkend: Chefs kochten het niet omdat ze het te duur vonden en er soms een vlekje op zat.
“Dus ik verkoop het liever voor 95 cent dan dat we het weg moeten gooien.”

Het was al eerder opgevallen dat biologisch en chefs niet goed samengaan, althans in Nijmegen e.o.
Enfin, we telen het zelf niet, dus er zijn vier struiken mee naar huis genomen. En gisteravond deze pasta gemaakt.
Erg smakelijk.

1 gedachte over “Pasta met linzen en bleekselderij”

  1. 5 sterren
    Verrassend lekker gerecht. De saus had een heerlijke bite door de linzen en de bleekselderij (net alsof er noten in zaten). Hoeveelheid van 8 ons aangehouden. Ik heb er een flinke schep ricotta doorgedaan en op het bord parmezaanse kaas. Heerlijk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering