Pastinaak, spek (pancetta of bacon of varkensgehakt) en wat kruiden. Een verrassend lekker gerecht. Hoewel we geen fan van Heer Oliver zijn, mag dit er wel zijn.
- 240 gr tagliatelle of andere droge pasta
- 12 plakken pancetta – of 150 gr spekblokjes cq varkensgehakt
- 2 tenen knoflook, pellen en persen of fijnhakken (kwartier voor het de hete pan in gaat)
- 3 handen vers geraspte Parmezaanse kaas
- roomboter of ghee
- tijm, rozemarijn of bonenkruid
- 2-4 st pastinaken, geschild en in dunne reepjes (afh van dikte, maar liever meer dan weinig)
-
Neem een ruime koekenpan. Smelt de helft van de boter en bak de plakjes pancetta wat uit. (Niet te overdreven lang.)
-
Zet parallel hieraan het water voor de pasta op.
-
Voeg de reepjes pastinaak en knoflook toe aan het spek. Doe de kruiden erbij. Bak/stoof op laag tot middel vuur terwijl u de tagliatelle kookt.
Nu dus ook de pasta in het kokende water doen. Wat zal het duren? 8 minuten?
-
De pastinaakreepjes moeten gaar/zacht zijn. Eventueel een scheutje water toevoegen.
-
Giet de pasta af, bewaar een kopje water. Meng de pasta met de inhoud van de koekenpan. Roer de kaas erdoor.
-
Breng op smaak met peper en zout. En als het te kleverig is, wat van het kookwater erdoor roeren. Pasta blijft namelijk vocht opnemen. Lees dit maar.
- Voor het in reepjes snijden van de pastinaken gebruiken wij de mandoline.
- Werkt ook met gedroogde kruiden, alhoewel gedroogde rozemarijn hard en scherp kan zijn.
29 januari 2009
Winter. De vorst zit al weken in de grond. Net als veel pastinaken en aardperen. En prei. Vastgevroren dus. De veldsla in de koude bak heeft tot onze verrassing de strengste vorst overleefd, maar ziet er nu weer dermate bevroren uit, dat we dat even niet durven te oogsten. Gelukkig heb ik, toen de vorst werd aangekondigd, flink wat pastinaken in kistjes met zand in de kelder gezet.
Het assortiment bruikbare wintergroenten is momenteel: koolraap, knolselderij, pastinaken, schorseneren, winterwortel, bieten (dit alles in kistjes met zand), zuurkool. Buiten hangen nog spruiten aan een paar planten. De boerenkool en palmkool is op. En de witlof in de koude bak is nog niet zo ver. Dat wordt op zijn vroegst medio februari.
17 januari 2022
Momenteel staat er nog pakweg 2 meter pastinaak in de moestuin. We maken dit gerecht zeker één, waarschijnlijker twee keer per winterseizoen. Snel, makkelijk en lekker. Ook nu.
(Dit keer het recept naar de Internetnorm voor recepten omgezet, maar de foto’s, tja, die waren in 2009 gemaakt en verkleind – dat was toen zo. Nu vergroot, de originelen zijn onvindbaar.)