In dit zeer simpele gerecht is rucola in de hoofdrol. Met een rode peper, knoflook en ansjovis is het een snel gemaakt gerecht en erg lekker. En ja, met vers geraspte Parmezaan erover.
- 200 gr rucola gewassen en droog
- 1-2 st rode peper fijngesneden
- 2 st dikke tenen knoflook fijngehakt
- 1 st citroen, alleen zest klein gesneden
- 30-60 gr ansjovisfilets uit potje fijngesneden
- scheut olijfoilie
- 280 gr droge pasta naar keus (spaghetti, penne, e.d.)
-
Je kunt de rucola nog grof snijden.
-
Breng het water voor de pasta aan de kook. Paralell daaraan een stevige pan op laag vuur met de scheut olijfolie verwarmen.
-
Het gaat erom dat voor de kooktijd van de pasta (6 – 8 minuten) ongeveer even veel tijd nodig is als voor de 'saus' – dat laatste misschien iets langer.
-
Doe de knoflook, rode peper en ansovis in de pan bij de olie. Roer om. De ansjovis zal "smelten".
-
Zit de pasta al in de pan? Doe dan ook de rucola en de citroenzeste in de pan met o.a. de ansjovis. De rucola zal slinken. Schep herhaaldelijk goed om.
-
Pasta afgieten, doe bij de rucola-"saus" en meng.
(En nee, geen peper en geen zout erbij.)
-
Schep op de borden en doe er wat kaas over. Eet smakelijk.
Je kunt er nog wat citroensap bij doen.
Let op met de hoeveelheid ansjovis – het mag niet te zout worden.
Ik denk dat dit recept min of meer afkomstig is van Heer Oliver. Zeker weten doen we het niet. Maar ja, op recepten zich geen copyright, je verandert wat en hoppa, het is je eigen creatie.
4 juni 2020
In de moestuin staat een fraai rijtje rucola. Als je het nu niet in grote hoeveelheid eet, gaat het bloeien, enzovoorts. Het heeft wel wat van Spaghetti met rucola en ansjovis – exact een jaar geleden gemaakt – , maar nu is de rucola gestoofd. En geen citroenricotta en geen olijven.
Uit de moestuin “snoeiden” we 350 gram. Na schonen (geel en lelijk blad eruit – we kunnen het ons permitteren kritisch te zijn en nemen alleen het beste 🙂 ) blijkt dat we ca. 200 gram over hebben