Penne met knolselderijsaus

Opmerking vooraf: Pennoni is een grotere penne met ribbels (rigate). Wij kunnen u verzekeren dat deze maaltijd ook gegeten kan worden met normale penne met ribbels (penne rigate).

Pennoni con salsa di sedano rapa

Calorie-neutrale maaltijd? Wie weet. Deze penne met een knolselderijsaus met ham, volgens recept van Antonio Carluccio, is betrekkelijk snel gemaakt. En smaakt uitstekend.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur:  Antonio Carluccio’s Pasta
Ingredienten
  • 300 gr (75 gr p.p.) penne
  • 60 gr Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 2 eetl platte peterselie, fijngehakt
  • 50 gr boter (zie opmerking)
  • 1 st ui, gepeld en fijngesneden
  • 100 gr gekookte ham, in lucifertjes gesneden (zie opmerking)
  • 600 gr (liefst meer) knolselderij, geschild en in blokjes
  • scheut volle melk
  • peper & zout
Bereiding
  1. Smelt de boter in een stevige pan en smoor de ui tot ze glazig is. Doe de ham erbij (kan ook wat eerder) en zet van het vuur apart.

  2. Kook in een andere pan de blokjes knolselderij met wat zout heel zacht.

  3. Breng daarna, in weer een andere pan, water met wat zout aan de kook en kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Dat duurt een minuut of 8 tot 10. 

  4. Als het goed is, is de knolselderij eerder gaar. Giet af, doe ze in de pan bij de ui en ham en stamp of prak alles fijn(er).

  5. Zet eventueel op klein vuur om warm te houden. Meng er wat melk doorheen, zodat het een mooie, stevige saus is.

  6. Als kort daarna de penne gaar is, goed afgieten en schep door de saus. Breng op smaak met peper en zout.

  7. Serveer met wat kaas en peterselie eroverheen. Maal er royaal peper over, aldus Antonio

Opmerkingen

1) wij hebben ipv boter olijfolie gebruikt
2) wij hebben rauwe ham van bonte bentheimer – omdat we dat nu eenmaal in huis hebben – gebruikt

27 oktober 2014
Knolselderij over van een chocoladediner, waarbij geroosterde wortelgroenten met chocoladesaus een onderdeel was. Dit boek onlangs verkregen. En huppekee: gemaakt.
Een uitstekend en simpel te maken gerecht. Het leuke is, is dat knolselderij een groente is waarvan men zegt dat het verteren ervan meet calorieën kost dan ze oplevert, dus laten we het een calorie-neutrale maaltijd noemen.

28 december 2022
Tijd om dit weer eens te maken. Onlangs erwtensoep gemaakt en wat knolselderij over. De peterselie – gigante d’Italia – staat in de kas en kan nog steeds worden geoogst. Het was smakelijk. In 2030 weer maken?

Plaats een reactie

Waardering