Perzik, amandel, kardemom en basilicum-taart

Perzik, amandel, kardemom en basilicum-taart

Een bijzonder smakelijke perzikentaart op een vulling van amandel en kardemom en een vleug limoen en dat alles bestreken met een limoen-basilicumsiroop.

Gang: taart
Keuken: Internationaal
Voor: 12 Personen
Auteur: Meera Sodha in The Guardian
Ingredienten
  • 300 gr Zoet taartdeeg
  • 75 gr zachte roomboter
  • 90 gr basterdsuiker (wij gebruiken oersuiker / panela)
  • snuf zout
  • ½ eetl bloem
  • 1 – 1½ limoen rasp van 1 limoen, sap van 1½
  • 80 gr amandelen, redelijk fijn gemalen
  • 1 theel kardemom, de zaadjes fijn gemalen
  • 10 gr basilicumblad
  • 4-6 st rijpe perziken in schijfjes (wiggen), evt geschild
  • vanille-ijs, crème fraîche of Griekse/Turkse yoghurt optioneel
Bereiding
  1. Rol het taartdeeg uit en vul de bakvorm. Bak kort voor op 200° C.

Frangipane maken (waarop de perziken komen te liggen)
  1. Meng de roomboter met 50 gram van de suiker, voeg dan zout, limoenrasp, bloem, amandelen en kardemom toe. Mix goed en zet weg.

Limoen-basilicum siroop maken
  1. Neem een sauspannetje. Doe de limoensap erin en de resterende 40 gram suiker. Breng zachtjes aan de kook en laat het wat indikken. (Dit duurt een paar minuten.)

  2. Haal van het vuur, kneus het basilicumblad fiks in je hand en doe het dan in de hete siroop. Zet weg en laat intrekken en afkoelen.

Samenstellen van de taart
  1. Verspreid op de voorgebakken bodem de frangipane. Dat lijkt eerst moeilijk te gaan, maar de warmte van de taartbodem helpt.

  2. Leg de partjes perzik erop. Een beetje dakpansgewijs.

  3. Pers de siroop uit de basilicumblaadjes. Dat gaat het makkelijkst door het steelpannetje schuin te houden en de basilicum naar boven te schuiven met een lepel, die je dan ook gebruikt om erop te drukken.

  4. Druppel de siroop over de perzikpartjes.

  5. Zet de boel weer in de oven en bak gedurende twintig minuten op 180° C.

  6. En dan…. taart!

Opmerkingen
  • In het originele recept wordt een groot vel bladerdeeg gebruikt. Dat kan dus ook.
  • Wij gebruikten wilde perziken, die zijn nogal wat platter.
  • Het is even pielen om de kardemomzaadjes uit de peulen te krijgen. We malen ze met de koffiemolen (kijk hier).
  • Wij hebben geen ijs, yoghurt of wat dan ook erbij geserveerd.

29 augustus 2023
“Ooohhh, dat is lekker,” zei mrs. M toen ze de eerste hap had genomen. Een ruime week geleden stond dit recept in The Guardian en met name het woord basil trok de aandacht. Basilicum in een taart?
Het is de combinatie van subtiel versmolten smaken, het bijna marsepein met kardemom en limoenrasp van de frangipane. De limoenbasilicumsiroop over de perziken.
Het enige is: het is nog wel wat werk, vooral in doorlooptijd. Zeker als je de taartbodem zelf maakt en geen kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt.
Resteert nog de vraag: de perzikparten in buitenste ring kleuren rozerood. Die waren bijna allemaal met schil. Zou dat het zijn? Of zijn wilde perziken roze of geel van binnen.

30 augustus 2023
“Hij is nog lekkerder dan gister.” Waarvan akte.


Plaats een reactie

Waardering