Porettenzopp vun bomi

bron: Bomi (1887-1984)

2 sjalotjes, gesnipperd; 600 gr. aardappels, geschild en in stukken; 650 gr. prei, in dunne ringen; klontje boter; 1,2 l groentebouillon; (magere) kookroom; peper & zout

Porettenzopp 1Het is de bedoeling dat u ongeveer 550 gram geschilde aardappel overhoudt en 600 gram schoongemaakte prei.

Smelt de boter in de soeppan. Fruit het sjalotje 1 minuut op laag vuur. Doe de aardappelbrokken erbij en de prei. Doorroeren. Giet er de bouillon bij. Laat de soep 20 minuten koken. Pureren met een staafmixer. Op smaak brengen met peper en zout. Schep de soep in de borden en giet er wat kookroom over.


Porettenzopp 27 januari 2008
Porettenzopp is, zoals u begrijpt, preisoep. Maar dan op zijn Lëtzebuergesch.
De laatste aardappelen (rosevals) zijn in deze soep gegaan. Het idee om tot pakweg augustus geen aardappel te eten, lijkt niet reëel. Ik zal wel te zijner tijd weer een doos rosevals bij Hanos kopen – een deel om te poten, de rest eten we dan op.


31 januari 2016
Voor de foto’s. We maken de soep wel elk jaar, denk ik. Gewoon lekker. Ook zonder room.

OPMERKINGEN
1)    Eigenlijk ben ik op zoek naar de porettenzopp die bomi (oma in Luxemburg) altijd maakte. Heerlijk. Er ging een scheut room over de soep en wat zelf gebakken croutons.
2)    Ik denk dat bomi meer preigroen erdoor deed. En ze had geen staafmixer, maar een passe-vite, dus het zag je er meer preivezels in. Verder lijkt dit erg veel op haar soep (voor zover mijn smaakgeheugen nog werkt).

Plaats een reactie