Preitaart met zwarte truffels

Uit: Quiches en hartige taarten
Deeg: 350 gr. tarwebloem; ½ theel. zout; 175 gr. zachte boter; 1 ei; 100 ml. water – voor een bakvorm met 28 cm doorsnee

Vulling: 600 gr. prei; 2 eetl. boter; 2 eetl. melk; 200 gr. room; nootmuskaat, geraspt; peper & zout; 20 a 30 gr. truffels (uit een pot of blik); 4 eieren.

Zeef de bloem boven een kom. Doe de ingrediënten erbij; de boter in stukjes. Kneed het tot een vast deeg. Druk plat, wikkel het in folie en leg het een uur in de koelkast. Was de prei en snijd het in dunne ringen. Smoor deze glazig in de boter in een grote pan. Bestuif met wat bloem. De prei mag wat bruinen. Doe de melk en de room erbij. Laat het een minuut of drie doorkoken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Laat het blikje of potje met truffel uitlekken. Vang het vocht op – tien tegen één olie. Snijd de truffelplakjes in dunne repen. Verwarm de oven op 220o C voor.
Haal het deeg uit de koelkast en bewaar een kwart ervan. Bekleed de bakvorm (eerst invetten!); zorg voor een 2 cm hoge opstaande rand. Maak van de rest van het deeg een vlecht ter lengte van de omtrek van de bakvorm. Hogere kookkunst: pi = 14 cm, 2.pi.r = 88 cm. Maar de binnenomtrek is wat minder, stel 1 cm binnen de rand van de vorm, dan wordt de vlecht ca. 81,5 cm.
Kluts de eieren en meng deze met de reepjes truffel, truffelvocht en prei. Breng op smaak met peper en zout. Vul de bakvorm en strijk het netjes glad. Leng de vlecht precies langs de binnenrand en druk deze voorzichtig op de opstaande rand. Bakken gedurende minstens 45 minuten.

31 december 2006
Gemaakt voor de nieuwjaarsbridgedrive op 1 januari.

OPMERKINGEN
Het deeg was een kleffe, klevende hap. Wat extra bloem deed wonderen. De room is de kookroom (7%) geworden. In de originele tekst staat dat de oven op 175o C voorverwarmd moet worden. Maar na 40 minuten bakken was het taartdeeg bleek en de vulling nog gewoon nat. Ik heb de oven op 220o gezet en de taart op het middelste rooster gezet. 17 Minuten later zag het er helemaal oké uit.
Heerlijke taart. Ik denk dat er meer truffel in mag.

Plaats een reactie