Romig rabarberijs zonder room

Bron: Verschillende sites, maar bij nader inzien (ook) van Janneke Vreugdenhil NRC Handelsblad van voor 2009

Iedereen die dit ijs heeft geproefd vindt het romig en zacht, terwijl er geen ei, geen melk, geen room wordt gebruikt. Het is inderdaad geweldig ijs!


1 kg rabarber; 250 gr suiker (wij gebruiken panela oftewel oersuiker); 100 ml rode port; 100 ml heldere honing

Snijd de rabarberstelen in stukken van enkele centimeters. Doe ze in een ovenschaal en meng ze met de port en de suiker. Spreid het gelijkmatig uit en zet de schaal gedurende één (1) uur in een oven op 180 graden C.
Wat af laten koelen.

Doe de massa – met vocht! – over in een passende beker. Doe er ook de honing bij en pureer het met een staafmixer of ander machien. Dan in een bak de koelkast wegzetten tot het helemaal koud is.

Wij hebben een Solis ijsmachine, die doet de rest. Als u geen ijsmachine bezit: Doe de massa over in een bak. Zet die in de vriezer. Roer dit de eerste twee uur regelmatig (om de twintig minuten) door. Ook langs de onderranden en hoeken van de bak.

Dan nog, voor gebruik,  vier uur in de vriezer laten staan.


16 mei 2018
We aten met zijn elven. En dit was het dessert. Heerlijk ijs. Iedereen verbaasde zich over de romigheid van de smaak. Volgens mrs. M mag er minder suiker in. Ik weet het niet.

4 gedachten over “Romig rabarberijs zonder room”

  1. Dit is echt heerlijk ijs!! Ik heb het eergisteren gemaakt en zelfs mijn rabarberhuiverige kind vind het lekker 🙂 Na het pureren paste het niet helemaal in de ijsbak van 1 liter, maar dat was geen probleem: de rest heb ik meteen opgesnoept! Wel rietsuiker gebruikt. Het ijs is iets aan de zoete kant maar combineert daardoor wel lekker met kwark of iets anders niet zoets. De kleur is prachtig donkerroze/rood in tegenstelling tot het ijs op de foto hierboven. Misschien door het gebruik van rietsuiker. Vanavond weer een smul-ijstoetje!

    Beantwoorden

Plaats een reactie