Sperziebonensalade

uit: de keuken van Mergen-Metz
sperziebonen (purple teepee's; haricot nain); kleine nieuwe aardappelen (rosevals); ¾ paprika in kleine brokjes; 6 tomaten (geschild of uit blik); wat zilveruitjes; wat gesnipperde augurk; 2 eetl. olijfolie; 2 eetl. balsamicoazijn; 2 tenen knoflook; peper; zout; 2 eetl fijngehakte peterselie.

Ontdoe de sperziebonen van de uiteinden. Was ze en breek ze. Kook ze in 5 – 10 minuten beetgaar. Af laten koelen.
De grotere rosevals bewaar ik voor de herfst en winter. Nu is het moment om de kleinere, nauwelijks normaal te schillen aardappeltjes te gebruiken. Kook de aardappeltjes in de schil. In ca. 10 minuten zijn ze goed. Afgieten, wat af laten koelen en de schil er vanaf trekken. Dit is een arbeidsintensief klusje, maar het wordt o zo lekker. Zorg ervoor dat alles een beetje gelijk van grootte is, dus snij de grotere van de kleine aardappels in tweeën of drieën.

Meng de aardappels, sperziebonen, zilveruitjes, augurksnippers en paprikastukjes. Doe er de olijfolie bij. Doe er de balsamicoazijn bij. Roer het geheel door elkaar. Knijp de tomaten fijn boven de salade. Het moet tussen de vingers uitlopen. Pers de tenen knoflook erboven en meng tenslotte de peterselie erdoor. Koud serveren.

17 juli 2006
De eerste sperziebonen. De purple teepee's doen het goed. Het is ook zo'n fraaie zomer. Al weken lang schijnt de zon en is het tussen de 25 en 30 graden. Of hoger.

OPMERKINGEN
Gewoon erg lekker; mag misschien een teentje knoflook minder.

Plaats een reactie