Salade Liègoise

Luikse salade

Bron: diverse
750 gr aardappelen ; 500 gr sperziebonen; 150 – 250 gr spekblokjes of -reepjes; ½- 1 ui, heel fijn gesneden of gesnipperd; takje verse dragon; 1 eetl boter; 2 eetl rode wijnazijn; handje verse peterselie, fijngehakt; peper en zout

salade liegoise - schaal.jpg21 augustus 2009
Sperziebonen. Gelukkig heb ik de bonen in de moestuin in tranches gelegd (gezaaid), zodat we niet ineens een mega-oost hebben. Invriezen of wecken doen we niet. Na een bijzonder hete dag (we hebben +370 C in de schaduw gemeten, op ca. 6 meter hoogte) is het vandaag beduidend koeler. Dus een warme salade gemaakt.
"Lekker!" bromde zoon Leon even later tussen twee happen door. Dan is het goed.

De bronnen geven verschillende hoeveelheden aan. Onno Kleyn geeft voor 2 personen 300 gr aardappelen en 150 gr sperziebonen. Een ander voor 4 personen 300 gram voor beide en weer een ander 1 kg aardappels om 500 gram boontjes. Dat lijkt mij wat veel, voor 4 personen.

Bereiding

Het is de bedoeling dat het een warme salade is: de aardappels, sperziebonen en spekblokjes moeten zo ongeveer tegelijkertijd klaar zijn. Voor wat betreft de aardappels: deze worden in plakjes gesneden. Nu is het afhankelijk van het soort of het handiger is ze in de schil te koken of geschild. Roseval is een fraaie, stevige aardappel, die u gerust eerst kunt schillen en dan koken. Maar dat geldt niet voor alle aardappels.

salade liegoise - groot.jpg

Maak de sperziebonen schoon en kook ze in 10 – 15 minuten (niet tè) gaar. Kook de aardappels. Smelt de boter en bak daarin de spekblokjes uit.  Giet de sperziebonen af, doe er wat dragonblaadjes door en houdt ze warm. Giet de aardappels af en als ze iets zijn afgekoeld: verwijder de schil en snijd ze in plakjes. Schik ze met de sperziebonen in/op een schaal. (In een schaal zal het wel mengen zijn.)
Als de spekblokjes zacht knapperig zijn, uit het vet scheppen en over de salade draperen. Gevolgd voor de ui en peterselie. Doe de azijn bij het bakvet en breng aan de kook. Roer aanbaksel los. Giet over de salade. Schep alles om en breng op smaak met peper & zout.
Klaar. Opdienen.
(De een zegt: serveer warm, de ander zegt: serveer lauw en de laatste zegt: serveer zeer warm.)

OPMERKINGEN
1.   Wij hebben de spekblokjes niet in boter uitgebakken.
2.   Wij hebben een groot deel van het bakvet weggedaan; een restje met de azijn opgekookt.
3.   Wij hebben de spek heel erg uitgebakken. Oogt donker, smaakt uitstekend.

Plaats een reactie