Salade van veldsla en bieten

Salade de mâche et de bettersave

bron: Groentekookboek (Jane Grigson)
350-500 gr veldsla; 1 mooie biet, gekookt en koud; 1 ei, hardgekookt, met een vork geprakt; 1 eetl wijnazijn; 4 eetl olijfolie; peper & zout & suiker

Ieieieie, suiker in de sla! Gruwel. Maar sommige mensen houden ervan en dit is het originele recept.

Neem een slakom en meng de azijn, olie, peper, zout en suiker naar smaak. (Ah, als dat het criterium is: weg met de suiker.) Leg het slacouvert kruislings over de kom, aldus Grigson. Ze wil daarop de sla en de bieten leggen en zo op het allerlaatste moment omscheppen. U kunt dus ook de sla en bieten apart houden.

Was de veldsla, ontwortel ze (tussen duim en wijsvinger afknijpen werkt goed) en naar keus: losse blaadjes (ik knip het onderste er dan af) of rozetjes heel houden. Maak de sla droog (slazwieper).
Snijd de biet in reepjes. Bestrooi ze met wat peper & zout en een paar druppels azijn.

Zo. En dan op het moment suprême sla – aan tafel -, bieten, dressing en ei mengen.

2 december 2008
Bep eet geen noten. Deze sla voor haar gemaakt. De rest had veldsla met Parmezaanse kaas en walnoten. Bep vond het lekker. Maar Bep zegt dat van alles dat ik maak. Dus of Bep de waarheid spreekt?

5 december 2008
Nadat we gisteren met Roy en Daphne bij Adriano hebben gegeten (o, wat een geweldig lekkere lasagne met eend) was het vandaag abspecken. Dus maakte ik deze salade om te zien of Bep gelijk had.
Ze had gelijk. Erg lekker.

OPMERKINGEN
1.    Of er witte of rode wijnazijn gebruikt moet worden: wij hebben witte genomen. De tweede keer sherry-azijn. Was erg lekker.
2.    Grigsons variatie: in plaats van ei 2 friszure appels erbij doen: geschild en in kwarten, even wat citroensap erover om ze niet te laten roesten.

Plaats een reactie