Schorsenerentaarje met zeevruchten

Taartje van schorseneren met fruits de mer en olijven

Dit schorsenerentaarje met zeevruchten (garnalen, mosselen)en zwarte olijven, is wel een zeer verrassende, smakelijke combinatie.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
  • 1 kg schorseneren (bruto)
  • 2 st forse sjalotten, gesnipperd
  • 250 gr mosselen, schoon of fruits de mer
  • 200 gr Hollandse garnalen, gepeld of fruits de mer
  • 3 st ei
  • 1 bakje ricotta (250 gr of zo)
  • scheutjes melk
  • 15-25 st zwarte olijven, in plakjes gesneden
  • peper uit de molen en zout
  • deeg voor de taart
Bereiding
  1. Voor het deeg gebruik je of bladerdeeg (groot vel of kleine aan elkaar gekleefd) of hartigtaardeeg.

  2. Schil de schorseneren met een beugelschiller onder water dat aangezuurd is (wij doen dat in bak in de gootsteen). Dat voorkomt dat het bruin wordt.

    Snijd ze in 5 – 10 cm lange stukjes. Na het koken maken we ze kleiner.

  3. Spoel de fruits de mer of de garnalen en mosselen. Het maakt eigenlijk niet uit, maar een combi van het een en ander is leuk. Wij gebruikten Hollandse garnalen en twee blikjes Deense mosselen.

    Laat ze uitlekken.

  4. Bekleed de taartvorm met het deeg. Bak het blind gedurende een minuut of vijf à tien voor in een oven op 200℃.

  5. Kook de schorseneren niet-niet-beetgaar. Dat kan in water met een zuurtje of water met een scheutje melk.

  6. Scheutje olie of wat ghee in een koekenpan. Smoor de sjalot, doe op het laatst de garnalen, mosselen e.d. erbij.

  7. Schorseneren afgieten, uit laten lekken, wat laten afkoelen en dan de stukken schorseneer in pakweg schijfjes van ½ – 1 cm dik snijden.

  8. Meng in een ruime kom de eieren met de ricotta. Gebruik een garde of mixer. Meng de schorseneren en sjalot + fruits de mer erdoorheen.

  9. Meng de olijven er door.

  10. Maal er fiks wat peper over en misschien een snuf zout.

  11. Als het mengsel, de vulling, te dik is, doe er een klein scheutje melk bij.

  12. Vul de taart met de vulling. Zet zo'n twintig minuten in de oven.

Opmerkingen

Wij hadden ricotta van buffelmelk. Apart. Maar anders qua smaak? Geen idee.

 

16 januari 2024
Anderhalf jaar, sinds september 2022, stond er een tasje van Fangst op de overloop, gevuld met allerlei ingeblikte visproducten. Dat had ik toentertijd aangeschaft op de Genussgipfel in Keulen.

Fangst is Deens, zo ook een vriendin van ons.
Augustus hadden we een feest gegeven, waar zij en haar echtgenoot ook waren. Iedereen die een feest geeft, weet dat je weinig gelegenheid hebt voor echte gesprekken. “We moeten maar snel weer afspreken,” zei vriendin “Dan komen jullie bij ons.”
En toen ik Fangst op de Duitse delicatessebeurs zag, leek het me een alleraardigst cadeau: echte Deense visproducten, waaronder de twee blikjes mosselen die nu in deze taart zitten (THT was overigens 3 maart 2025).

Mrs. M heeft genoten van de taart. En inderdaad, het is erg lekker. Schorseneren gaan goed met garnalen en mosselen.

Plaats een reactie

Waardering