Spelt, savooiekool en aardappel

Farro verza e patate
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
15 min
 

Dun gesneden geroerbakte savooiekool, spelt en aardappel met beetje tomatenpuree en een rood pepertje en dan… dan weet je hoe lekker eenvoud kan zijn

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Giallo Zafferano
Ingredienten
  • 300 gr gekookte spelt
  • ½ – 1 st savooiekool (effectief, netto zo'n 800 gram) (hoe groot is een savooiekool?)
  • 2 st grote aardappelen, in blokjes van ca. 1½ cm
  • 1 st rode peper (chilipeper), klein gesneden
  • 2-3 eetl tomatenpuree (klein blikje)
  • ½ ltr groentebouillon
  • olijfolie
  • peper uit de molen en zout, naar smaak
  • geen ui
  • geen knoflook
Bereiding
Spelt
  1. Week de spelt een nacht en kook het daarna in pakweg 30 – 45 minuten gaar.

  2. Uit laten lekken en bewaren.

Bereiding
  1. Snijd de savooiekool in dunne reepjes, rond de ½ cm. Een mandoline is handig. En haal de dikke stukken er uit.

  2. Kook de blokjes aardappel beetgaar – doe dit in de bouillon die toch nodig is.

  3. Als de aardappelen een beetje aan de kook zijn, begin je met de bereiding: neem een stevige, brede pan of wok en verhit daarin wat olijfolie.

  4. Roerbak de rode peper en doe kort erna de tomatenpuree erbij. Roerbak even door.

  5. Doe de savooiekool erbij, schep goed om, door en door en roerbak. Er mag al een scheut bouillon (waarin de aardappels koken) bij. Het duurt een minuut of tien voordat de kool gaar genoeg is.

  6. De kool zal slinken, als de aardappels beetgaar zijn, die erbij doen als ook nog wat bouillon. En tenslotte doe je de spelt erbij.

  7. Vuur uit. Maal er wat peper over en breng op smaak met wat zout. Eventueel nog wat olijfolie erdoor – maar dan moet je wel echt lekkere olie hebben.

  8. Serveer en wees verrast door de smaak!

Opmerkingen

Wij weken een half pond spelt per keer, koken het en bewaren een deel in de koelkast om in die week nog een of twee andere gerechten te maken.

21 januari 2024
Spelt, savooiekool en aardappel. Je verzint het niet. Buiten Nederland is aardappel gewoon een groente. En savooiekool is zo’n beetje de lekkerste kool die er is. ‘s Winters kopen we het. En deze week had ik eerder de soep van kievitsbonen met spelt gemaakt, dus moest er nu iets van spelt en kool komen. Dus dat werd zoeken op het internet naar ‘farro verza ricetta site:.it’ En er waren meerdere recepten. De keus viel op deze en dit is, in al zijn eenvoud, verrukkelijk.

Plaats een reactie

Waardering