Schwarzwälder Kirschtorte

Leidraad is “das Original” op de website daskochrezept.de

De taart bestaat uit een harde taartbodem, een laag kersen met room, een zachte cakelaag, een laag kersen met room, een zachte cakelaag en afgesmeerd met room en kersen met chocolade erbovenop.

Het is erg handig als u twee (spring-)vormen van gelijke grootte heeft en dan liefst ook nog 26 cm diameter.

Deegbodem: 125 gr bloem; 30 gr cacaopoeder; 3 gr bakpoeder (afgestreken theelepel); 50 gr suiker; 1 eetl vanillesuiker (1 zakjes); 1 eiwitten; 50 gr roomboter
Cakelaag:

3 eieren, gesplitst in dooiers en wit; 1 eigeel; 6 eetl warm water; 300 gr suiker; 3 eetl vanillesuiker (3 zakjes); 9 druppels amandelessence; 3 mespuntjes kaneel; 75 gr bloem; 20 gr cacaopoeder; 25 gr maïzena; 1 theel bakpoeder
Vulling:

1 pot kersen, ontpit (250 gr); 80 gr suiker; 40 gr maïzena; 2 eetl kirsch; 1 vel (5 gr) gelatine; 3 eetl koud water; ½ ltr slagroom; 1 eetl vanillesuiker; 1 eetl suiker; 40 gr geraspte pure chocolade; 1 pot zoete kersen, ontpit

Scheiden der eieren.jpgEieren scheiden
1. Voor de deegbodem worden bloem, cacao en bakpoeder gemengd en gezeefd en als een bergje op het werkoppervlak gelegd. Houdt wat apart. In een kuil in het bloemmengsel de suiker en het eiwit doen en het tot een dikke pap maken (dat is eigenlijk vrij droog, amper pap). Daarop legt u stukjes koude boter (die 150 gram) en doet de rest van het bloemmengsel eroverheen. Kneed tot een klomp. Het deeg plat drukken tussen plastic en een half uur laten rusten in de koelkast.
Vet een springvorm van 26 cm diameter in. Rol het deeg uit en plaats het op de bodem van de springvorm. Bak 20 minuten op 160o.

2. Voor de zachte cakelaag klopt u met een garde de 4 (3 + 1) eierdooiers en het water schuimig en voegt vervolgens tweederde van de suiker, de vanillesuiker en de amandelessence en de kaneel toe.
De eiwitten worden stijf geslagen met de rest van de suiker. Deze wordt, tezamen met de cacao, de maïzena, de bakpoeder en de gezeefde bloem, voorzichtig in het eigeelmengsel gespateld.
Bekleed een even grote springvorm met bakpapier. Giet het cakebeslag er gelijkmatig in en bak direct op 160 graden, gedurende een (dik) half uur.

3. Giet de kersen af door een zeef. Vang de siroop op. Meng door een kwart van het sap de maïzena. De andere driekwart wordt verhit. Als dit begint te koken, dan met de maïzenasappap mengen en even doorkoken. De kersen er door roeren en af laten koelen. Meng met de kirsch.

4. Voor de vulling weekt u de gelatine in het koud water. Verwarmen, oplossen en af laten koelen. Ondertussen de slagroom (niet helemaal stijf) kloppen en de volledig afgekoelde gelatinevloeistof door de bijna stijf geslagen slagroom mengen. Vervolgens de slagroom volledig stijf kloppen. Op smaak brengen met de vanillesuiker en normale suiker.

Deeg voor bodem kneden.jpg
Deeg voor de bodem kneden
cakebeslag kloppen.jpgCakebeslag kloppen
Cakebeslag in de vorm.jpgCakebeslag in de vorm
beide bodems in de oven.jpgTwee taartdelen in de oven
horizontaal doorsnijden.jpgHorizontaal doorsnijden met een zalmmes is iets van een chirurgische precisie

Het bouwen van de taart.

Besprenkel de deegbodem met een beetje kirsch. Vervolgens smeert ude helft van de kersensap en een derde van het slagroommengsel er over.
De zachte bodem wordt horizontaal doorgesneden.
Een helft op de bodem met vulling leggen. Besprenkel ook een beetje met kirsch. De rest van de kersensap en pakweg de helft van de rest van de slagroom erover smeren.
Vervolgens de andere helft van de zachte bodem erop leggen. Besprenkel ook een beetje met kirsch. De rest van de slagroom erover smeren (en een beetje op/over de rand). Bestrooi met de geraspte chocolade. Versier met de andere kersen.
Zet vier uur koud weg.

OPMERKINGEN
·         In plaats van amandelessence gebruikten we wat amaretto
·         De aangegeven baktijd voor de cakelaag lijkt wat kort, maar dat kan aan de oven liggen
·         Een zalmmes is heel handig om de cakelaag horizontaal te splitsen.
·         Wij hebben geen cacaopoeder gebruikt, maar in de keukenmachine gemalen couvertures van original beans, cru virunga. Dat is veel en veel lekkerder.

besmeren.jpg

afgewerkt met kersen erop.jpg

snijden.jpg

Zaterdag 19 januari 2013
Onze Kooktroep! kwam weer bijeen. We hadden een puik menu, dat niet allemaal op deze website zal verschijnen. Maar deze taart was een verplicht onderdeel in het kader van het completeren van Een Hapje vanPatty Scholten. Een prachtig sonnet.
Voor de klussen die koelheid, fijnzinnigheid, precisie en een vaste hand vereisen, zoals het horizontaal doorsnijden van de cakelaag zonder schade, schakelen we steevast ons lid Ate in.

Plaats een reactie