Appel Cobbler

Inspiratie: Byron's Dutch Oven Recipes
4 appels (Granny Smith) in dunne plakjes; 225 gr krenten; 225 gr suiker; 1 theel kaneel; ca. 300 gr grof gehakte walnoten;

450 gr bloem; 450 gr suiker; 2 theel bakpoeder; 2 eieren; ½ theel zout; blikje gecondenseerde melk (Friesche Vlag, 397 gr); 125 gr boter, gesmolten

Dit kan ook in een taartvorm in de oven worden gemaakt.
Belangrijk om te weten: terwijl we om het vuur stonden te wachten tot de gerechten klaar waren, dronken we dit.

appel cobler - schijven op de bodem.jpg

Dit is gemaakt in een Dutch oven, dus buiten koken. [Even reclame maken:] Wij hebben onze Dutch oven (en potjie en meer) gekocht bij Outdoor Outfitter. Dus dit is reclame voor de webwinkel van Grijzebeer en zijn Lies. Het grote voordeel is, is dat Grijzebeer er heel erg veel verstand van heeft. Hij geeft ook allerlei workshops. [Einde reclame]

Beleg de bodem van een Dutch oven met een stuk bakpapier. Daarop de schijfjes appel en strooi er de krenten over. Meng in een kom de suiker, kaneel en walnoten. Strooi dit er ook over.
Maak het beslag door de bloem, suiker, bakpoeder, zout, eieren, boter en gecondenseerde melk met een mixer tot een stevig beslag te maken.
Spreidt dit over de appelschijven op de bodem. Het beste is met een spatel het deeg als toeven naast elkaar te draperen en dan wat glad te strijken.
Doe het deksel op de Dutch oven.

Bak drie kwartier tot een uur (tot de bovenkant aardig begint te bruinen): 8-10 briketten onder de pan en een stuk of 18 op het deksel (tussendoor misschien nog wat nieuwe erbij).

Klaar.

27 januari 2013
Zo lopen dingen. De oorzaak weet ik allang niet meer; dat was maanden geleden. Maar ineens hadden @elhes en @edithdourleijn en wij een afspraak staan om in de winter buiten te koken. Met onze partners, mrs. M, Roy en Edgar, erbij. Op deze zondag viel de dooi in. Het regende tot pakweg 13:00 uur – toen we gingen koken was het praktisch droog. En op het moment dat we naar huis gingen, rond 16:00 uur brak zelfs een bleek zonnetje door.
Elsa verzorgde de moqueca (Braziliaanse vispot, gemaakt in een hangende potjie) en dit is dus een uitstekend recept voor een dessert.

Uitspraak van de dag: "Dat is als Oma's cake van Albert Heijn" © Roy – met andere woorden: gebakken lucht. (Hetgeen overigens niet op deze taart sloeg.

Appel Cobbler - pot op vuur.png

Appel Cobbler - deksel met kooltjes.png

Appel Cobbler - deksel eraf.png

Appel Cobbler - aangesneden.png

OPMERKINGEN
1
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik van de bovenstaande hoeveelheden niets heb afgewogen. Ik denk dat het volgende het dichtst bij de waarheid ligt:
 
Krenten: 3 handen vol
 
Suiker: 100 gram, flink strooiwerk, maar met dit hele baksel hebben we nog geen 250 gram gebruikt, dus voor het deeg nog geen 150 gr
 
Walnoten: 3 handen vol
 
Bloem: eerder 250-300 gram (rest van een kg-pak gebruikt en dat was beduidend minder dan de helft)
2
Het origineel spreekt van Granny Smith appels, ik had pinova. En geen walnoten maar pecannoten.
3
Voor suiker heb ik oersuiker genomen
4
Het origineel spreekt van koffiemelk. Aangezien ik nog 10 blikjes gecondenseerde melk had staan, heb ik een blik genomen. Gecondenseerde melk is gezoet. Mrs. M vond het wat aan de zoete kant, dus, als u ook gecondenseerde melk gebruikt: iets minder suiker in het beslag. (En volgens mij kan ook gewoon melk worden gebruikt, het is maar om het beslag beslag te maken en geen gortdroog deeg.)
Foto credits: eerste van Edith en de rest van Elsa

Plaats een reactie