Een uiterst smakelijke quiche van, zoals de naam zegt, shiitakes en snijbiet. Met wat sjalot en knoflook. Simpel en lekker
- 1 st deeg voor quiche
- 220 gr shiitakes – steeltje eraf, hoeden in plakjes
- 600 gr snijbiet – alleen blad, dat wordt ca. 200 gr
- 2 tenen knoflook, geperst, doe dit als eerste
- 4 st kleine sjalotten, gesnipperd
- 3 st eieren
- 1 st bekertje ricotta (250 gr)
- peper uit de molen en zout
- olijfolie of ghee of arachideolie of…
-
Het blad trek je dus van de snijbietstelen, de stelen bewaar je voor een ander gerecht.
-
Nadat je het blad 3 x hebt gewassen (3 x is schoon, zeggen ze in Wageningen), slinger je het droog en snijd het in repen.
-
Neem een wok, verhit daarin wat olie of ghee
-
Smoor de ui en de knoflook
-
Als het glazig wordt de snijbiet en shiitakes erbij
-
Schep herhaaldelijk om, de snijbiet zal slinken, de shiitakes wat garen
-
Bestrooi rijkelijk met peper uit de molen, en een snufje zout. Schep om.
-
Na pakweg vijf minuten is het wel gedaan. Vuur uit. Als het nat is, in een vergiet wat uit laten lekken, anders kan het in de wok wel afkoelen.
-
Verhit de oven voor op rond de 200° C.
-
Bekleed de quichevorm met het deeg (zie notities hieronder).
-
Bak de quiche wat blind voor, d.w.z. zonder vulling, wat gaatjes in de bodem een minuut of vier in de hete oven.
-
Neem een ruime kom, mix daarin de ricotta en de eieren tot een geheel.
-
Als de snijbiet-shiitakemengsel wat is afgekoeld, meng het door de ricotta.
-
Haal de quiche uit de oven en vul 'm met het mengsel. Strijk glad en bak een minuut of twintig.
-
Klaar. Snijd in punten en eet smakelijk. Bijzonder smakelijk!
Deeg voor quiche: je kunt een groot vel bladerdeeg gebruiken of kijk hier
18 september 2022
Na de droge zomer en nu bakken regen, hebben we veel shiitakes. En ook de moestuin geeft nog voldoende om te oogsten. Snijbiet is er altijd. En deze combi is verrukkelijk.
Voor de sfeer namen we alleen rood snijbietblad 🙂