
Snel seizoensrecept: verse shiitakes, verse spinazie en heerlijke Le Puy-linzen. Met een pepertje wokken.
- 300 gr verse spinazie, gewassen en drooggeslingerd;
- 1 st sjalot, gesnipperd;
- 2 tenen knoflook, kleingesneden;
- 1 st rood pepertje, in ringen (of gedroogde rode peper);
- shiitakes, in plakjes gesneden (de hoeveelheid kies je zelf, maar hoe meer hoe beter);
- 160 gr Le Puy-linzen (wel de èchte AOC);
- scheutje arachideolie;
- scheutje lichte sojasaus;
- eventueel peper uit de molen & zout naar smaak
-
Kook de linzen in een kwartier beetgaar. Afgieten, uit laten lekken.
-
Verhit in de wok wat olie en fruit de sjalot glazig.
-
Doe de shiitakes erbij en roerbak even. Eventueel een scheutje water.
-
Doe de knoflook en rode peper erbij, schep om. En uiteindelijk de spinazie erbij.
-
Wok en schep regelmatig om, tot de spinazie geslonken is.
-
Scheutje sojasaus erdoor roeren en proeven. Misschien nog peper en zout? Dan opdienen.
1) Wat droge sherry of cognac kan ook heel goed zijn i.p.v. de sojasaus.
2) Dit recept is ook op het weblog van Smaakvrienden geplaatst.


19 mei 2011
We hebben weer een forse oogst shiitakes. Wel 2½ kg. Het grootste deel ervan ga ik drogen. (Lees dit.) En gezien het warme weer is het goed nu de spinazie te oogsten.
19 mei 2025
Hoe tijd vliegt en – hoe is het mogelijk – exact 14 jaar later maken we het weer. Zeer smakelijk, je snapt niet dat we dit niet vaker hebben gemaakt. Dit recept meteen in het “officiële” receptenformat omgezet.