Soep van aardappel en cime di rapa

Cime di rapa zijn, letterlijk vertaald, toppen van rapen. Het zijn geen keeltjes/raapstelen zoals wij die kennen, het is geen brocoletti. Ergens ertussenin. Ze worden vrij hoog en men oogst ze als er een bloemhoofdje is – een klein brocolietje. Erg Italiaans, maar het groeit hier uitstekend.

Minestra di patate e cime di rapa

bron: Le Ricette della Vale, maar dan net iets anders

Maaltijdsoep voor 2 personen, voorgerecht voor 4 personen:
100 gr pancetta; 2 tenen knoflook, fijngesneden; olijfolie; peper en zout; 5 middelgrote aardappels, in middelgrote blokken; 1 l of meer groentenbouillon; wat pecorino, fijn geraspt; 1 kg cime di rapa; optioneel: 200 gr gekookte kikkererwten

Soep van aardappel en cime di rapa 2Knoflook snijdt u als eerste fijn en laat het pakweg tien minuten liggen – pas dan komt de gezonde werking vrij (lees dit boek).
Verhit de groentebouillon; deze wordt naar believen gebruikt, maar een liter is wel een goede maat.
Was de cime di rapa; snijd het in grove stukken en doe, desgewenst, het dikkere deel van de steel weg.

Snijd de pancetta in blokjes en bak het in een gietijzeren pan (kasserol) wat olie uit en bruin. Doe er op het laatst de knoflook bij. Vervolgens de blokken aardappel. Bak een beetje en schep goed om.
Na een minuut of wat de cime di rapa erbij doen en hete groentebouillon. (Dat is een hele berg, maar het slinkt enorm.)
Doe het deksel op de pan en kook zachtjes een minuut of twintig (dat is de tijd voor aardappelen en ook voor dikkere stelen van de cime di rapa). Voeg aan het einde de gekookte kikkererwten toe, als u die heeft.
Breng op smaak met peper en zout, doe over in borden en bestrooi met wat geraspte kaas.

26 mei 2015
Soep van aardappel en cime di rapa 300x300We eten ons de laatste dagen door de cime di rapa heen. Ristorante Adriano, waar normaliter een deel heen gaat, heeft niet gereageerd op de e-mail of ze nog wat wilden hebben. Dus weggegeven en vooral zelf gegeten. Naast de andere recepten die we eerder al maakten, weer op Italiaanse sites gekeken en dit gevonden. Een uitstekende maaltijdsoep.


Opmerkingen
1. Voor de pancetta heb ik de zelfgerookte spek gebruikt.
2. Voor de pecorino hebben we Remeker Puur geraspt.

Plaats een reactie