
Bizar maar zeer smakelijk. Een oud Pools recept van in paddenstoelenbouillon gekookte rabarber met nieuwe aardappelen in een sausje.
- 1½ ltr water
- 6 st gedroogde paddenstoelen
- 1 st ui, in ringen
- 1 st laurierblad
- paar takjes dille
- peper uit de molen en zout
- 5 st rabarberstelen;
- 450 gr aardappelen, schoongemaakt/geschild en in middelgrote blokken;
- 1 eetl roomboter;
- 1 eetl bloem, gezeefd om geen klonten te hebben;
- 1 eetl bieslook
- 1 teen knoflook, geperst;
- zout en vers gedraaide peper
-
Laat de bouillon een half uur zachtjes koken (deksel op de pan).
-
Ondertussen de rabarberstelen wassen en in stukken van pakweg 2½ cm snijden.
-
Zeef de bouillon – de vaste bestanddelen kunnen weg.
-
Kook de rabarberstukjes kort – tot ze (net) gaar zijn – in de paddenstoelenbouillon.
-
Schep ze er uit. Bewaar de bouillon!
-
Kook in een aparte pan de aardappelen.
-
Neem een sauspan (steelpan) en smelt de boter tot ze bruint. Doe al roerend de bloem erbij.
-
Het wordt een balletje als het goed is. En ook als het niet goed is, noest doorgaan.
-
Doe er wat bouillon bij. En nog wat. En nog wat, tot het een mooie gladde, niet te dunne en niet te dikke saus is.
-
Doe de gare aardappelen erbij en schep goed om.
-
Doe de knoflook en de bieslook erbij en draai er fors wat peper boven uit.
-
Eventueel nog wat zout.
-
Schep tenslotte de stukken rabarber erdoor en verwarm het geheel even door. Schep op borden.
- In plaats van zelf de bouillon te trekken, hebben we een funghi porcini-bouillonblokje gebruikt. Dat gewoon eekhoorntjesbrood, maar de blokjes zijn typisch Italiaans.
- Uitstekend met een runderstoof erbij.

27 mei 2015
Rabarber! Na een aantal dagen cime di rapa te hebben gegeten heb ik eindelijk de kans gekregen dit nogal bizarre recept te maken. En eerlijk is eerlijk, het is best smakelijk. Graadmeter mrs. M vond het de moeite waard en, zo zei ze, er hoort wel een stoofvlees bij.
18 juni 2025
Omdat dit recept nog in een historisch format stond, hebben we het na meer dan 10 jaar weer eens gemaakt. En het was nog steeds uitstekend. We hadden er een zelfgemaakte braadworst bij. Kan ook.