Rabarber met nieuwe aardappelen

Rabarber met nieuwe aardappelen 2bron: Polsih Cookery. Universalna Ksiazka Kucharska, 1958

paddenstoelenbouillon: ½ l water; 6 gedroogde paddenstoelen; 1 ui, in ringen; 1 laurierblad; paar takjes dille; peper en zout (of neem een funghi porcini-bouillonblokje, zoals wij)
het gerecht: 5 rabarberstelen; 450 gr aardappelen, schoongemaakt/geschild en in middelgrote blokken; 1 eetl roomboter; 1 eetl bloem, gezeefd om geen klonten te hebben; 1 eetl bieslook, fijngesneden; 1 teen knoflook, geperst; vers gedraaide peper en zout

Laat de bouillon een half uur zachtjes koken (deksel op de pan).
Ondertussen de rabarberstelen wassen en in stukken van pakweg 2½ cm snijden.
Zeef de bouillon – de vaste bestanddelen kunnen weg. Kook de rabarberstukjes kort – tot ze (net) gaar zijn – in de paddenstoelenbouillon.
Schep ze er uit. Bewaar de bouillon!
Kook in een aparte pan de aardappelen.
Rabarber met nieuwe aardappelen 1Neem een sauspan (steelpan) en smelt de boter tot ze bruint. Doe al roerend de bloem erbij. Het wordt een balletje als het goed is. En ook als het niet goed is, noest doorgaan.
Doe er wat bouillon bij. En nog wat. En nog wat, tot het een mooie gladde, niet te dunne en niet te dikke saus is.
Doe de gare aardappelen erbij en schep goed om. Doe de knoflook en de bieslook erbij en draai er fors wat peper boven uit. Eventueel nog wat zout. Schep tenslotte de stukken rabarber erdoor en verwarm het geheel even door. Schep op borden.

Uitstekend met een runderstoof erbij.


27 mei 2015
Na een aantal dagen cime di rapa te hebben gegeten heb ik eindelijk de kans gekregen dit nogal bizarre recept te maken. En eerlijk is eerlijk, het is best smakelijk. Graadmeter mrs. M vond het de moeite waard en, zo zei ze, er hoort wel een stoofvlees bij.

Opmerkingen
In plaats van zelf de bouillon te trekken, hebben we een funghi porcini-bouillonblokje gebruikt. Dat  gewoon eekhoorntjesbrood, maar de blokjes zijn typisch Italiaans.

Plaats een reactie