Spinazie-aardappel-paddenstoelcurry

Bron: Cookies n Creme

ca. 800 gr niet-kruimige aardappels (bijv roseval); scheut olie; 1 ui, in dunne ringen; 5 tenen knoflook, geperst; 1 theel chilipasta; 1-2 cm verse gember, geschild en geraspt; 2 theel komijnzaad, geplet (gevijzeld); 1 theel mosterdzaad; 1 theel korianderpoeder; 1 theel kurkuma; 1 theel garam masala; sap van 1 citroen; ca. 400 gr kleine champignons (evt gehalveerd); 500 à 600 gr kleine spinaziebladen (of Nieuw-Zeelandse spinazieblad);

Spinazie-aardappel-paddenstoelcurry 6De aardappelen voorkoken. Dat wil zeggen: schillen en in ½ – 1 cm dikke plakken snijden. Als deze te groot zijn, nog een keer of wat delen. Kook deze plakken beetgaar. Afgieten en wegzetten.
De knoflook ruim van te voren persen en minstens een kwartier laten liggen. Waarom? Sommige dingen hebben tijd nodig. Lees dit boek.

Het blad van Nieuw-Zeelandse spinazie is van uitstekende grootte. Als u snijbiet of Turkse spinazie gebruikt, moet het wat worden verkleind.

Verhit de olie in een ruime, stevige pan. Smoor de uiringen. Doe dan de knoflook, gember en chilipasta erbij. Roerbak een minuut of twee. Doe dan alle kruiden erbij en schep goed door. Voeg de aardappels erbij en (waarschijnlijk) een scheutje water. Schep goed om en laat het even sudderen. Als u verse champignons gebruikt, deze nu in de pan doen. Als u van die Chinese baby champignons uit blik gebruik maakt, deze tegen het einde erbij doen (wel eerst goed spoelen en ook halveren om het vocht eruit te laten lopen).

Doe de spinazie erbij. Schep om en laat de boel slinken. Doe de citroensap erdoor en klaar. Schep op.

Serveer met basmatirijst en eventueel een lekkere lik mangochutney.


17 augustus 2016
Spinazie-aardappel-paddenstoelcurry 3Soms schiet op een dag de tijd voorbij voor je het in de gaten hebt. En dan moet je snel iets maken. Zoals vandaag. Dit snelrecept had ik al een tijdje opgeslagen. Okay, het duurde al met al drie kwartier, maar dat is best wel snel. 
We aten het met bruine basmatirijst. Een lepeltje kurkuma in het kookwater maakt er gele rijst van.
Dus rijst opzetten, aardappels opzetten, als de wiedeweerga ‘takken’ Nieuw-Zeelandse spinazie uit de moestuin halen. Het resultaat was goed”: Mrs. M vond het zeer smakelijk. Hoewel we nog wat chutney hebben staan, is dit door de haast vergeten. We misten het ook niet, eerlijk gezegd.


OPMERKINGEN
De aardappel is in dit gerecht – terecht – een groente. Op 9 augustus 2016 publiceert voedingswetenschapper Jaap Seidell een artikel over de aardappel en het grote misverstand.
Het mijden van aardappel-eten is niet terecht. Ten eerste bevat een aardappel heel veel vitamine C en veel kalium, ten tweede is de zetmeel in de aardappel niet gewoon zetmeel. (Op grond waarvan anderen de aardappel in het verdomhoekje plaatsen bij frisdranken e.d.)
Er zijn twee soorten zetmeel, lezen we: zetmeel en resistent zetmeel. Als de aardappel niet te veel wordt bewerkt, poepen we het resistente zetmeel zo weer uit. Dat is pakweg 75% van de zetmeel in de aardappel. Maar als de aardappel sterk wordt bewerkt, zoals in chips of aardappelpuree-poeder of fabrieksfriet, dan is de resistentie van het resistente zetmeel gebroken. Dan is het inderdaad een zetmeelbom.

 

 

 

 

Plaats een reactie