Spinazie met bonen

bron: Martha Stewart

2 eetl olijfolie; 2 kleine uien, gesnipperd; 3 tenen (ca. 2 eetl) knoflook, 15 min tevoren geperst; 800 à 900 gr witte bonen (zie tekst); ca. 400 gr spinazieblad, zonder dikke stelen (500+ gr incl stelen); 4 theel witte wijnazijn; 2 theel tijmblaadjes; 1 theel zout; peper, vers gemalen, naar smaak

spinazie met bonen 3Over knoflook
Dat knoflook aan gezondheidswaarde wint door het enige tijd voor dat het verhit wordt te laten liggen, staat in dit boek.

Over bonen
De bonen kunnen uit pot of blik komen, spoel ze af en laat ze uitlekken.
Wij geven de voorkeur aan droge bonen die we een nacht laten weken (water misschien een keer verversen) en dan in een uur tot drie uur (afhankelijk van de grootte) mooi gaar koken. Zodat het stevige bonen zijn, niet papperig.

Over spinazie zonder stelen
Wij hebben die grove, wilde, ook wel Turkse spinazie in de tuin. Blad kan zo groot zijn als de hand van een volwassene, dus de steven navenant dik.
We hebben de stelen aan klein blad laten zitten. Er moet ook iets te bijten zijn.
Het verwijderen van de stelen betekent een gewichtsverlies van ca. 25%. Dus voor 400 gram spinazie koopt u een dikke 500 gram verse spinazie.


Bereiding
spinazie met bonen 5Neem een wok of een grote stevige pan en verhit de olijfolie. Smoor de gesnipperde ui glazig. Dat duurt een paar minuten; ondertussen een paar maal omscheppen. Voeg de knoflook toe en roer het erdoorheen. Dan de bonen en verhit die mee. Roer voorzichtiger, anders drukt u de bonen kapot.
Doe de spinazie, de azijn erdoor. Schep regelmatig om, zodat de spinazie slinkt. Dat is ook in een paar minuten gebeurd en meng de tijm erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer.


26 mei 2016
spinazie met bonen 1Ik had eergister al flageolets (mooie kleine lichtgroene boontjes) in de week gezet en gisterochtend gekookt. Maar toen moesten er asperges worden gegeten. Dus vandaag. En de spinazie moest vandaag worden gegeten, want ze groeit als kool en heeft met het warme weer neiging tot schieten.
In veel warmere landen is spinazie een wintergroente. Bonen zijn ook winterkost. Maar vandaag, bij ons is het een vegetarisch voorjaarsmaal.
Mrs. M vond het erg smakelijk, dus dit wordt aan de collectie toegevoegd. En ik weet zeker dat Marieke van Eyndhoven van Hippe Boon dit ook een leuk recept vindt.


Opmerkingen
Volgens ons kunnen allerlei kleinere bonen voor dit gerecht worden gebruikt. Maar kies ze zelf, op kleur.

 

 

Plaats een reactie