Boerenkoolstamppot

Stamppot boerenkool

Een klassieker die niet mag ontbreken: Veel blad van boerenkool en aardappelen, een uitje en wat kruiderij vormen de basis voor deze boerenkoolstamppot.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Traditioneel
Ingredienten
  • veel boerenkool; `
  • 1 kg aardappels, geschild en in gelijke brokken;
  • 1 blokje groentebouillon;
  • 2 theel gemalen koriander;
  • 2 theel mosterd;
  • scheut appelazijn;
  • klontje roomboter
  • rookworst voor de niet-vegetariër
Bereiding
  1. Trek de koolbladeren van de dikke nerven. Was de boerenkool goed. (Drie keer, want er blijft heel wat “herfstvuil” tussen de gekroesde bladeren steken.)

  2. Doe de boerenkool in een grote pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven.

  3. Vul de pan met water, tot alles net (niet) onderstaat. Breng het aan de kook en laat het ca. 20 minuten op laag vuur zachtjes koken.

  4. Afgieten – deel van het kookvocht opvangen.

  5. Stampen. Koriander, mosterd en klont boter toevoegen. Een scheut azijn erbij. Met het kookvocht tot een acceptabele substantie maken.

  6. Serveren.

Opmerkingen

1. Dit is gewoon de basisstamppot. Bij ons in huis wordt deze gegeten met zilveruitjes en nog eens forse likken mosterd. En soms ‘draadjesvlees’ in plaats van worst.
2. Wat is ‘veel boerenkool’? 300 gram groenten en fruit per dag per persoon is de norm. Hoe meer hoe beter; de stamppot wordt alleen maar groener. Richtlijn: 150 gr p.p. schoongemaakte en gesneden boerenkool, als je het inm de winkel koopt. (Niet doen, dit is maaiboerenkool, heel anders dan de echte uit de tuin waar de vorst eerst over moet.)
Zelf oogsten: 400 gr p.p. (het schoonmaken enz. leidt tot verlies).
3. Omgekeerd: aardappelen net onder water, boerenkool erop en dan koken tot de aardappelen gaar zijn. Dit kan iets langer zijn dan de aangegeven 20 minuten.
4. Variatie: pompoen i.p.v. aardappel; rijst meekoken; wortelpeterselie of knolselderij erin.

25 november 2005

22 december 2007
Hollandse pot. Hollandser kan het haast niet. Rick Stein, de Britse TV-kok, maakte ooit in een serie programma’s een rondreis langs allerlei voedsel producenten in Groot-Brittannië. – Het programma heette Food Heroes en is rond 2005 uitgezonden. – Aan het einde van elke aflevering maakte hij in eigen keuken een topgerechtje. Hij nam de borecole, hij nam aardappelen en kookte het. Mengde het en stampte het. “Boerenkoolstamppot!” riep ik gegeneerd lachend uit. Ja, onze boerenkoolstamppot werd als culinair hoogstandje gepresenteerd. “Lovely. Absolutely delicious. Those flavours…”. Je ziet Stein de lepel aflikken.
Dat onderstreept eens te meer onze nationale identiteit, waar we thans, in 2007, zo mee worstelen.

Eigen foto

16 december 2014
Oké, misschien heeft het de afgelopen weken een nachtje lichtjes gevroren. Maar het is tijd voor boerenkoolstamppot. Bij dit recept anno 2005 stonden nog geen foto’s. Genomen met de telefoon, dus niet haarscherp.

Wannee

Het is toch leuk even in ons nationale kookboek ‘De Wannee’ te kijken:
a)    In de 25ste druk, onder regie van Anne Scheepmaker, staat dat de kool eerst in 10 minuten gaar moet worden gekookt. Vervolgens met de aardappelen in 25 minuten ‘bijna droog’ koken. De kool is dus al met al 35 minuten gekookt.
b)    In de 4e druk (1916) staat: kook de kool een uur, laat ze uitlekken en snij het blad fijn. Dan onder in de pan doen, aardappels erop, water erbij en 30 a 35 minuten koken.

(Als iemand de eerste druk van Wannee heeft of andere oude uitgaven en daar vrijwillig en onbaatzuchtig afstand van wil doen, dan houden we ons aanbevolen.)

Plaats een reactie

Waardering