De hoeveelheden zijn indicatief. Neem naar eigen inzicht meer zuurkool of aardappelen of wortelen.
Aardappelen schillen, in kleine stukjes snijden en koken tot ze (bijna) gaar zijn. Ondertussen de wortels schrappen en grof raspen. Smoor de ui en knoflook zachtjes met een eetlepel olijfolie. Het moet niet bruin bakken.
Giet de aardappelen bijna helemaal af (evt. wat kookvocht opvangen) en doe de zuurkool losjes over de aardappelen. Als het goed is komt er nog voldoende vocht uit de zuurkool. Anders een beetje kookvocht toevoegen. Kook nog 5 tot 10 minuten. Als het goed is, is al het vocht opgenomen (en verdampt). Doe de ui en knoflook erbij. Stampen. Meng de geraspte wortel erdoor. Maak de massa smeuïger met een scheutje magere kookroom en breng op smaak met peper en zout.
5 april 2007
Het succes van de eigen zuurkool uit vat duurt voort. Juist in deze periode van 'the hungry gap' is dat extra bijzonder.