Stamppot van zuurkool met wortel en ui

1 kg. aardappelen; 500 g. zuurkool; 2 ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, gehakt; 1 el. olijfolie; 2 winterwortels; kookroom 7%, scheutje; peper & zout

De hoeveelheden zijn indicatief. Neem naar eigen inzicht meer zuurkool of aardappelen of wortelen.
Aardappelen schillen, in kleine stukjes snijden en koken tot ze (bijna) gaar zijn. Ondertussen de wortels schrappen en grof raspen. Smoor de ui en knoflook zachtjes met een eetlepel olijfolie. Het moet niet bruin bakken. 
Giet de aardappelen bijna helemaal af (evt. wat kookvocht opvangen) en doe de zuurkool losjes over de aardappelen. Als het goed is komt er nog voldoende vocht uit de zuurkool. Anders een beetje kookvocht toevoegen. Kook nog 5 tot 10 minuten. Als het goed is, is al het vocht opgenomen (en verdampt). Doe de ui en knoflook erbij. Stampen. Meng de geraspte wortel erdoor. Maak de massa smeuïger met een scheutje magere kookroom en breng op smaak met peper en zout.

5 april 2007
Het succes van de eigen zuurkool uit vat duurt voort. Juist in deze periode van 'the hungry gap' is dat extra bijzonder.

OPMERKINGEN
Eigenlijk heel erg lekker. Gegeten met sudderlapjes en wat jus.
Het recept is een variant op iets dat ik vond op het internet. Dat was wel heel erg gepimpt: met geraspte appelen, witte bonen, champignons, boter, melk. Enfin, geen zuurkool meer, maar een compilatie van smaken. Op de wijze waarop ik het heb gemaakt is de smaakcombinatie zuurkool – wortel eigenlijk wel behoorlijk subtiel. Al zeg ik het zelf.

Plaats een reactie