Stoofpot van lams- of schapenvlees met pruimen

bron: Kookkaravaan pag 222 en Daarom Eten We Schaap

800 gram schapenvlees, in niet te grote brokken; scheuten olijfolie; 1 grote ui, gesnipperd; 2 knoflooktenen, fijngesneden (en minstens 10 minuten laten liggen, lees dit); 1 bos bladpeterselie, blad fijngesneden; 1 bos koriander, blad fijngesneden; 1 theel gemberpoeder; ½ theel kurkuma; ½ theel ras el hanout; 10 draadjes saffraan; ½ theel zout; ½ theel peper; 1 kaneelstokje
Pruimensaus: 200 gram gewelde pruimen (2 uur in lauw water); 2 eetl honing; 1 theel oranjebloesemwater; ½ theel kaneel
Garnering: 140 gr geroosterde amandelen; handje sesamzaadjes; 3 gekookte eieren

Stoofpot van lams- of schapenvlees met pruimen 3
De kruiden zijn toegevoegd, het vlees staat net niet onder water. Het stoven kan beginnen.

Dep het vlees droog. Verhit in een grote gietijzeren pan (kasserol) de olie en braad de stukken vlees aan, zodat ze een beetje bruinen. Schep er uit. Fruit in het braadvocht de ui en de knoflook tot ze glazig zijn. Doe het vlees weer terug, tezamen met de kruiden, het kaneelstokje en de peterselie en koriander. Vul een beetje aan met water tot het vlees net (niet) onder staat. Laat het vlees met gesloten deksel in ongeveer twee uur op laag vuur zachtjes gaar stoven.
Verwijder het kaneelstokje en neem het vlees uit pan.
Giet een deel van het vocht uit de pan in een kom – om eventueel straks weer te gebruiken om aan te vullen.
Doe de pruimen, het kaneelpoeder, het oranjebloesemwater, en de honing bij het braadvocht en roer tot een zachte saus.
Doe het vlees terug in de pan. Schep om. Vul eventueel bij met het bewaarde vocht – maar niet te veel, geen soep! – en laat nog een poosje sudderen tot het vlees mooi zacht is. Dat kan een kwartier zijn, dat kan een uur of meer zijn.

Voor de echte Marokkanen onder ons: Strooi goudbruin geroosterde amandelen en sesamzaadjes over het gerecht en maak de garnering af met in vieren gesneden hardgekookte eieren.
Serveer met brood en salade.


 

Stoofpot van lams- of schapenvlees met pruimen 6
Zo bruin wordt het opgediend, in de pruimensaus.

25 december 2014
Eerste Kerstdag. We waren met zijn negenen. Jolien had weken geleden al gezegd dat ze graag zuurkoolschotel met linzen wilde eten. De vriezer was nog goed gevuld met schapenbouten en stoofvlees. Dus een combinatie van deze zoetige stoofpot met de hartige schotel leek mij perfect. Dus de amandelen e.d. hebben wij weggelaten. 
Iedereen genoot.
De dag ervoor had ik een grote zak met schapenvlees versneden. Die kwam direct van de slacht en bevatten zowel stukken met louter vet als ook mooie rode stukken vlees. Het schapenvlees mag best een beetje vet hebben, maar het meeste vet is weggesneden. Er bleef ruim 4 kilo te stoven vlees over. Dus bij ons is alles x 5 gegaan.
Alles wat tot en met het mengen met de pruimensaus gereed. Die nacht heeft de pan buiten in de kou gestaan – een betere koelkast is er niet. Op de eerste Kerstdag zelf heeft de pot een paar uur gestoofd – ook omdat het uit de koude geleidelijk weer moest worden opgewarmd.

Opmerkingen
1. Schapenvlees moet langer stoven dan lamsvlees. Dus u kunt beter te vroeg beginnen met deze pot, dan te laat.
2. Wij hebben rozenwater – geheel andere smaak, maar ook Noord-Afrikaans, gebruikt in plaats van oranjebloesemwater.

Plaats een reactie